MS solicita serviciilor de ambulanta alertarea si suplimentarea echipajelor in zilele caniculare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ambulantaMinisterul Sanatatii solicita serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere, in aceasta perioada cu temperaturi foarte ridicate.

”Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11,00 si 18,00. Directiile de sanatate publica trebuie sa colaboreze cu autoritatile locale pentru amenajarea punctelor de asistenta a populatiei in caz de nevoie. Pentru acest demers, in cadrul primariilor, al farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate si marcate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui apa populatiei”, se arata intr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

MS aminteste ca in perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete, si atrage atentia asupra consumului de alcool, care favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii, si al alimentelor usor perisabile.

”Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute. Medicii ne sfatuiesc sa consumam fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa. (…) Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala”, se mai arata in comunicatul MS.

In ceea ce priveste expunerea la soare, oficialii MS recomanda folosirea unor tinute adecvate — palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

”Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati), oferindu-le, in mod regulat, lichide, chiar daca nu vi le solicita”, precizeaza sursa citata.

Meteorologii au emis, miercuri, avertizare Cod rosu de canicula, valabila pe tot parcursul zilei in judetele Arad si Bihor, in timp ce in restul tarii raman in vigoare avertizarile de Cod galben si Cod portocaliu de disconfort termic. Canicula va persista si se va accentua in regiunile nordice, centrale, sudice si sud-estice, unde este in vigoare o avertizare Cod galben. In aceste zone, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 — 38 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Codul portocaliu de canicula persista in regiunile vestice, nord-vestice si nord-estice.

agerpres

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2