MULTE RECLAMAȚII – Tăieri ilegale de lemn depistate în pădurea Băiuțului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Localnicii din Băiuț reclamă tăierile ilegale de lemn care se fac în pădurea proprietate a comunei, iar în cursul zilei de ieri s-a ieșit pe teren. Primarul Maciuc Viorica a și făcut publice câteva fotografii ale unor arbori tăiați ilegal, care arată cât de mult s-a tăiat fără autorizație.
„Câteva poze din pădurea proprietate a comunei Băiuț, dupa șapte ani și jumătate de administrare și pază la Ocolul Silvic ”Salcâmul” Ciumești, județul Satu Mare. Pozele sunt de azi, 13 aprilie, când inspectorii Gărzii Forestiere, însoțiți de consilierii locali ai comunei Băiuț și-au continuat inspecția de fond, ca urmare a sesizării cetățenilor. Doar azi s-au găsit peste 40 de cioate nemarcate! Cuvintele sunt de prisos!”, spune primarul din Băiuț, Maciuc Viorica.
Tot localnicii din Băiuț se mai plâng și de prețul exagerat de mare al lemnului livrat către populație. Ei spun că în Baia Mare  lemnul se vinde cu 160-180 metrul șter iar în Băiuț cu 180-200 lei. Asta având în vedere că pădurea este a primăriei, populația Băiuțului este una îmbătrânită, iar veniturile oamenilor nu sunt exagerat de mari.
„După preluarea mandatului, mi-am dat seama că locuitorii au mare încredere în mine și speranța că ilegalitățile petrecute în cei 12 ani, după plecarea mea din funcția de primar, vor fi dovedite și clarificate. S-a făcut o petiție semnată de către locuitori, care a fost adresată președintelui Consiliului Județean și Prefectului, în care s-au semnalat mai multe presupuse abateri, cu solicitarea de a fi verificate. Președintele CJ Maramureș a trimis-o Curții de conturi și Gărzii forestiere. Prefectul mi-a retrimis-o mie pentru a dispune verificări, luări de măsuri și informarea dânsului. Garda Forestieră a venit de luna trecută și de atunci face inspecție de fond. Problema e că în pădure s-a produs un adevărat dezastru, s-au tăiat foarte multe lemne fără a fi marcate. În 2008, cele 1600 de ha de pădure le-am lăsat Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț pentru pază și administrare. După ce am plecat, fostul primar împreună cu consilierii au hotărât rezilierea contractului. Și au încheiat un alt contract cu Ocolul Silvic “Salcâmul” Ciumești- Satu Mare. De acolo au început problemele cu padurea”, a declarat, pentru ziarmm.ro, primarul din Băiuț, Maciuc Viorica.
Acesta a mai arătat că intenția autorităților locale este de a rezilia contractul cu Ocolul Silvic Ciumești, respectiv de a ajunge pădurea în paza Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț. Mai trebuie spus că administrația locală plătea 75 lei/ha paza acestei păduri către sătmăreni.
FOTO Maciuc Viorica/facebook
Dragoș HOJDA
Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2