Munca de birou: este absolut necesara alternarea pozitiilor sezand si stat in picioare

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

In urma cu trei secole, Thomas Jefferson, unul dintre ‘parintii fondatori’ ai SUA, lucra la biroul sau stand in picioare. Potrivit France Presse, moda este pe cale sa revina in SUA, unde din ce in ce mai multi experti isi exprima ingrijorarea: sa stai asezat toata ziua in fata biroului afecteaza grav sanatatea, scrie Agerpres.

‘Stand asezat iti apropii moartea’, a declarat pentru AFP Rob Danoff, medic si membru-asociat al Asociatiei Osteopatilor Americani (AOA).

Dureri de spate, degenerare musculara, boli cardiace, diabet, cancer de colon si chiar deces prematur — acestea sunt riscurile majore pe care le comporta munca sedentara, dupa cum atentioneaza o serie intreaga de studii aparute in ultimii ani.

‘Suntem o societate de ‘pleostiti’. Cea mai mare parte a timpului stam pleostiti in fata biroului, iar cand ne intoarcem acasa ne pleostim pe canapea in fata televizorului. Combinatia poate fi mortala’, este de parere Danoff.

Potrivit Institutului American de Sanatate, un adult american petrece in medie 7,7 ore pe zi in mod sedentar, iar 70% dintre functionari petrec mai mult de 5 ore pe zi stand asezati in fata birourilor lor. ‘Insa, cu cat mai mult stai asezat, cu atat mai rau circula sangele, fapt ce provoaca riscuri pentru sanatate. Iar mersul la sala dupa orele de munca nu compenseaza (prejudiciile)’, subliniaza Danoff.

Potrivit unui studiu publicat in The Archives of Internal Medecine, se inregistreaza o crestere cu 15% a riscului de deces prematur pentru jumatate dintre persoanele sedentare (care stau asezate 8 ore pe zi) si cu 40% pentru cele mai statice (11 ore pe zi), in raport cu persoanele care stau asezate mai putin de 4 ore.

Anul trecut, Asociatia Medicala Americana (AMA) a adoptat chiar o recomandare in care ii indemna pe ‘angajatori si angajati sa gaseasca alternative la pozitia sezanda, cum ar fi birouri pentru pozitia in picioare si scaune-balon’. Mesajul a inceput sa fie auzit, iar indemnurile la ‘ridicatul in picioare’ sunt din ce in ce mai numeroase, mergand pana la utilizarea de ‘birouri pentru lucrul in pozitie ridicata’ (standing desks).

‘Astfel de birouri sunt cunoscute de circa 20 de ani in Europa, insa in SUA acestea sunt considerate o prostie’, declara pentru AFP Jeff Meltzer, a carui firma Applied Ergonomics, din Lincolnwood, Illinois (nord), creeaza spatii de lucru. ‘Am vazut o enorma schimbare incepand de anul trecut’, adauga presedintele acestei societati, ale carei vanzari de asemenea birouri a crescut cu 50% intr-un an.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *