Municipalitatea din Madrid planuieste o exterminare masiva a papagalilor

Municipalitatea din Madrid a inceput pregatirile pentru a extermina aproape intreaga populatie de papagali Kramer si Monk din oras, specii invazive despre care consiliul local afirma ca reprezinta o pacoste pentru oameni si o amenintare pentru sanatatea publica, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Peste 11.000 de exemplare, reprezentand 90% din populatia totala de papagali din Madrid, vor fi sacrificate in cadrul acestui program, au anuntat oficiali guvernamentali, joi.

Exterminarea papagalilor madrileni, criticata de mai multe asociatii care militeaza pentru drepturile animalelor, urmeaza sa inceapa in octombrie si va dura 23 de luni. Procedura vizeaza tinerea sub control a numarului de papagali prin distrugerea cuiburilor, indepartarea oualor si capturarea atat a puilor, cat si a adultilor cu ajutorul unor plase si a unor custi.

„Eutanasierea etica a pasarilor va fi realizata folosind metode care nu contravin normelor de bunastare a animalelor”, au anuntat reprezentantii departamentului de mediu din cadrul Primariei din Madrid.

Numarul papagalilor a crescut cu o treime in ultimii trei ani, iar aceste pasari au construit 4.400 de cuiburi in oras in 2019, potrivit Consiliului Municipal, care este condus din luna iulie a anului trecut de o alianta compusa din conservatori si extrema dreapta.

Papagalii construiesc cuiburi mari si destul de grele, care risca uneori sa cada din copaci si, ocazional, in caderea lor, sa rupa crengi care ajung pe trotuare si pe carosabil, potrivit unor documente oficiale.

Asociatiile pentru protectia animalelor neaga impactul negativ al acestor pasari asupra florei si faunei locale si au pus sub semnul intrebarii tehnicile de capturare si exterminare anuntate de Consiliul Municipal. Aceleasi asociatii au denuntat folosirea potentiala a gazarii, o tehnica pe care o considera plina de cruzime.

Partidul Animalist Impotriva Maltratarii Animalelor (PACMA) este una dintre numeroasele organizatii spaniole care au criticat decizia Consiliului Municipal, anuntata pentru prima data in luna octombrie. O petitie sustinuta de PACMA, care cere stoparea acestei initiative, a fost semnata pana in prezent de peste 32.000 de persoane.

Guvernul local a alocat pentru aceasta operatiune aproape 3 milioane de euro.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu