Mures: Ciobanescul Romanesc de Bucovina participa, in premiera, la ‘Dracula Dog Show’ ca rasa omologata international

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ciobanescul Romanesc de Bucovina participa, in premiera, la cea mai mare expozitie chinologica internationala din Romania, “Dracula Dog Show”, care se va desfasura sambata si duminica la Targu Mures, ca rasa omologata international, a anuntat organizatorul evenimentului, Lokodi Csaba Zsolt, presedintele Asociatiei Chinologice Mures, informeaza AGERPRES.

“Anul acesta a fost omologat Ciobanescul Romanesc de Bucovina, care a stat 12 ani pe lista raselor semiomologate si anul acesta, in aprilie, la Adunarea Generala a Federatiei Chinologice Internationale (FCI), unde sunt 94 de tari, cu vot unanim am reusit sa omologam Ciobanescul Romanesc de Bucovina. Va intra astfel in concurs alaturi de rasele omologate. De la noi mai sunt Ciobanescul Mioritic si Ciobanescul Carpatin. Avem patru rase de ciobanesti, pentru trei avem deja omologare – Mioritic, Carpatin si Bucovina – iar al patrulea, Ciobanescul Corb, este recunoscut, deocamdata, doar pe plan national. Avem un efectiv de bun, dar nu suficiente linii. Nu este foarte raspandit in zona noastra, vin undeva din zona Subcarpatilor, Arges, Prahova. In zona aceea a aparut la ciobani, este o rasa activa. Ciobanii il folosesc, mai ales ca este negru si se vede dintre oi, este folosit in zonele inalte”, a declarat Lokodi Csaba Zsolt.

El a precizat ca Ciobanescul Romanesc Corb este inca in proces de selectie, este o rasa recunoscuta si standardizata la nivel national, insa trebuie sa se indeplineasca o serie de conditii, iar apoi sa fie intocmita documentatia pentru a fi trimisa Federatiei Chinologice Internationale.

Crescatorii de caini din rasa Ciobanesc Romanesc de Bucovina sustin ca au asteptat cu nerabdare omologarea internationala a rasei, fiindca in urma acestei omologari isi pot inscrie patrupedele si in competitiile de peste hotare.

Pana la omologare, crescatorii de Ciobanesti de Bucovina, cum sunt Alexandra si Mihai Ungureanu din Sighisoara, au participat cu exemplarele pe care le detin doar la concursuri nationale, unde au obtinut rezultate foarte bune – un exemplu ar fi Alun, care are 12 luni si provine de la Canisa Dor Bucovinean, care detine deja doua premii, intre care si Best Baby in Show, cand era catel.

Crescatorii spun ca Ciobanescul de Bucovina este un caine bun de paza, iubitor, dragalas, este un caine docil, in general, si ascultator, insa necesita multa atentie in ce priveste intretinerea blanii si are nevoie de spatiu.

“Periajul este foarte important, indicat ar fi zilnic, iti ia undeva la doua ore sa ii periezi bine. Dar din punct de vedere al hranei nu sunt foarte pretentiosi, sotul le pregateste in fiecare zi mancare, dar mananca si bobite”, a spus Alexandra Ungureanu.

Mihai Ungureanu a aratat ca, desi cei trei ciobanesti de Bucovina pe care ii detine – un mascul si doua femele – stau dezlegati tot timpul in curte, ii scoate zilnic sa alerge pe dealuri, fiindca sunt caini care au nevoie de mult spatiu si de miscare.

“Sunt caini sanatosi, nu beneficiaza de o ingrijire speciala, insa depinde de genetica cainelui. La acest caine nu am avut nevoie de suplimente, dar daca au spatiu de miscare si au o alimentatie mai putin bogata in proteine, atunci cresc sanatosi. Dimineata primesc boabe si seara le fac malai cu orez si carne de pui”, a declarat crescatorul.

Asociatia Chinologica Mures si Federatia Chinologica Internationala organizeaza, la sfarsitul acestei saptamani, la Targu Mures, sase expozitii de mare anvergura, doua expozitii internationale – “Dracula Dog Show” si “Transilvania Dog Show” – si patru expozitii nationale, la care si-au anuntat participarea peste 4.500 de caini din 33 de tari, numar ce depaseste orice record romanesc de pana acum.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *