A murit cantaretul britanic George Michael (VIDEO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

geroge-michael-ziarCantaretul britanic George Michael, care a murit duminica la varsta de 53 de ani, a fost un artist cu o voce impresionanta, de patru octave, un star de prim rang al muzicii pop, comparabil din punct de vedere al notorietatii si al succesului comercial cu Michael Jackson si Madonna, dar a carui cariera a fost marcata de numeroase excese, transmite News.ro.

George Michael s-a nascut pe 25 iunie 1953 in Fincheley, o suburbie din nordul Londrei. Originar dintr-o familie greaca de origine cipriota, numele lui real a fost Georgios Kyriacos Panayiotou.

Inca de la varsta de 12 ani, a infiintat cu un coleg de scoala, Andrew Ridgeley, un grup de ska, denumit The Executive. Acel proiect experimental le-a permis celor doi adolescenti sa compuna primele cantece.

Insa abia dupa ce au adoptat numele Wham! au devenit cunoscuti, in 1982, cu single-ul ”Young Guns (Go for It!)”. Foarte repede, succesele s-au multiplicat.

Cele trei albume aparute intre 1983 şi 1986 – ”Fantastic”, ”Make It Big” si ”The Final” rezuma foarte bine istoria relativ scurta, dar intensa, a grupului.

Cei doi tineri muzicieni au lansat multe piese de succes, precum ”Last Christmas”, ”Club Tropicana”, ”Wake Me Up Before You Go Go”, ”Everything She Wants”, ”I’m Your Man”, ”Freedom” şi ”The Edge of Heaven”.

Chiar daca numele lui George Michael era pe atunci inseparabil de grupul Wham!, dorinta lui de a canta solo s-a manifestat deja in 1984, odata cu lansarea unui single ce urma sa devina celebru, „Careless Whisper”, urmat dupa un an de cantecul „A Different Corner”.

1986 marcheaza sfarsitul definitiv al grupului Wham! si ascensiunea lui George Michael in calitate de interpret solo.

Primul lui succes fara Wham! a fost insa tot un duet, cu Aretha Franklin, care, pentru prima data in cariera sa, a acceptat sa cante alaturi de un artist alb. Este vorba de single-ul „I Knew You Where Waiting For Me”, lansat in 1987.

In acelasi an, George Michael a lansat primul lui single solo veritabil, „I Want Your Sex”, si primul lui album, „Faith”, din care au fost extrase patru single-uri: ”Father Figure”, ”One More Try”, ”Monkey” şi ”Faith”.

Acel album a ajuns foarte repede pe primul loc in topul vanzarilor, inclusiv in clasamentul ”Black Albums” din Statele Unite. A primit si un premiu Grammy, in 1988.

George Michael reusea in acest fel o ascensiune spectaculoasa si a obtinut, simultan, aprecierea publicului si a profesionistilor din industria muzicala. Aflat pe culmile gloriei sale internationale, artistul avea o misiune dificila, incercand sa repete succesul albumului ”Faith”, care s-a vandut in 14 milioane de exemplare pe plan mondial.

Este exact ceea ce a incercat sa faca in 1990 cu al doilea album de studio, ”Listen Without Prejudice, Volume 1”. Nu a fost un esec propriu-zis, ci mai degraba o contraperformanta din punct de vedere al vanzarilor, cu exceptia a sase single-uri care au impresionat: ”Praying For Time”, ”Heal the Pain”, ”Freedom! 90”, ”Waiting For That Day”, ”Cow boys and Angels” si ”Mother’s Pride”. Al treilea album de studio a avut nevoie de sase ani pentru a fi lansat.

Intre timp, George Michael a participat la mai multe concerte de caritate sau in memoria unor celebritati, care i-au dat ocazia de a canta piese ale idolilor lui de culoare (The Temptations, Stevie Wonder) şi britanici (David Bowie, Queen, Elton John).

Un cover din 1991 al piesei ”Don’t Let The Sun Go Down On Me”, alaturi de Elton John, a fost un succes urias.

Un an mai tarziu a lansat un single al carui titlu confirma dragostea lui pentru muzica „neagra” americana: ”Too Funky”.

Atunci cand a lansat ”Listen Without Prejudice, Volume 1”, continuarea acestuia, ”Volume 2”, fusese anunţata pentru anul urmator. Insa George Michael a intrat in conflict cu casa lui de discuri, Sony, pe care a acuzat-o de succesul moderat al celui de-al doilea album solo si de faptul ca voia sa ii „dicteze” in privinta producţiei muzicale.

Durata si esecul acelui proces intens mediatizat explica motivul pentru care artistul a fost nevoit sa astepte anul 1996 pentru a-si lansa al treilea album de studio, intitulat ”Older”, lansat cu un an mai devreme de single-ul ”Jesus to a Child”.

Acel album a fost inspirat de moartea brusca a lui Anselmo Feleppa, partenerul de viata al artistului. Au fost lansate pe single si alte piese de pe acel material discografic – ”Fastlove” si ”Spinning The Wheel”.

In primavara anului 1998, George Michael si-a facut o reintrare spectaculoasa in topuri, gratie piesei ”Outside”, care a luat in deradere arestarea artistului pentru atentat la pudoare. Muzicianul a anuntat public ca era homosexual, in urma acelui scandal.

Au urmat mai multe colaborari, inclusiv coveruri si piese cu influente funk si jazz.

In 2004, a lansat ”Patience”, un nou album cu compozitii personale, primul dupa o pauza de opt ani. Au avut succes trei single-uri de pe acel album: ”Shoot the Dog”, ”Flawless” si ”Freek!”. In 2005 a interpretat noi duete, alaturi de unele dintre legendele muzicii americane, precum Ray Charles, pe un album denumit ”Genius and Friends”, si de Tony Bennett, cu care a inregistrat discul ”Duets: An American Classic”.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=E8gmARGvPlI[/youtube]

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2