Musamalizare: Fetita de 11 ani, agresata in CTF Viseu

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

protectia copilului maramures alina coste madarasCaz deosebit de grav la grupul de case CTF Viseu de Sus, aflat in subordinea DGASPC Maramures. In 27 martie, o minora de 11 ani a fost internata de urgenta in sectia chirurgie a Spitalului Orasenesc Viseu. Ieri, aceasta a fost externata dupa investigatii medicale amanuntite.

Diagnosticul pare sa aiba legatura cu un eveniment petrecut in acelasi CTF in urma cu o luna. Atunci, seful de case, Gheorghe Tomoioaga, a chemat de urgenta salvarea pentru a o transporta la spital pe minora.

“Chiar eu am chemat salvarea. Ii tineam locul pe casa directorei, care era plecata. Am chemat ambulanta pe la 4 dupa amiaza. Tanara prezinta probleme de comportament si are tendinte de mutilare. Sparge tot prin casa. In ziua aceea a fost foarte agitata. I-a curs sange pe nas, dar i se mai intampla. Nu a agresat-o nimeni”, a declarat Tomoioaga.

Angajatii din sistem sustin doar in parte declaratiile sefului de case. Acestia spun ca fetita era agitata, dar starea i-a fost amplificata dupa ce ar fi fost agresata tocmai de Tomoioaga. Raportul medicului de garda, intocmit in 23 februarie la ora 18.40, stabileste o legatura cauzala intre starea fetitei si declaratiile angajatilor.

“Minora a fost adusa de urgenta in CPU a Spitalului Orasenesc Viseu de Sus. Prezenta traumatism cranio-facial si multiple leziuni faciale, cauzate de o posibila agresiune. Asta a scris medicul de garda de atunci”, ne-a declarat managerul unitatii spitalicesti.

In raportul de tura intocmit in ziua respectiva nu se pomeneste nimic de acest caz. Lucru recunoscut de Gheorghe Tomoioaga. Conform Legii 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, art 96, alin1, cazul trebuia sesizat catre DGASPC. Incercarile noastre de a afla o pozitie oficiala de la directorul general al institutiei, Alina Coste-Madaras, au ramas fara rezultat.

E inca un caz de musamalizare a unui eveniment grav de catre directorul general. In urma cu aproximativ o luna s-a musamalizat cazul unei minore insarcinate in luna a 7-a. Coste nu poate nega ca nu avea cunostinta de caz. Acum  doua saptamani, in ziua in care in plenul Consiliului Judetean vota numirea lui Coste ca director general, aceasta, impreuna cu Dorina Curteanu, director adjunct interimar, a fost in vizita la CTF Cerbului unde au stat de vorba si cu minora agresata. Cu toate acestea nu a luat nici o masura, desi, in art 102 din Legea 272/2004, avea obligatia sa “sesizeze de indata organele de urmarire penala si sa dispuna indepartarea persoanei respective de copiii aflati in grija sa”.

Fapta Alinei Coste Madaras si a Dorinei Curtean intra sub incidenta contraventiilor stabilite de Legea 272/2004. Tomoioaga a fost pus sef al grupului de case in perioada interimatului directoarei Coste Madaras. Acesta este coleg de partid si in relatii apropiate cu presedintele CJ Maramures, Zamfir Ciceu.

Romeo DOBOCAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. NEPOTISM

    Cand Ilea era director a murit un beneficiar din centrul CPRH Sighetu Maramatiei in conditii foarte suspecte. Exista inregistrari ca acel benefeciar a fost plasat fara forme legale sa lucreze in familia unui sighetean. De toate acestea d-na Ilea avea cunostiinta si le-a musamalizat. Are de la cine sa invete NEPOTICA cum sa ascunda ,,gunoiul sub pres”. Acest Tomoioaga mai are abateri si dosare penale iar Ilea ii este datoare lui de pe vremea cand era sef de centru la Poienile de sub Munte. Doamna Ilea cand vor iesi la iveala documentele de la ,,turnul din Pissa” se va spune ca ati facut-o din suflet?

    Reply
  2. corect

    Mă întreb cum de domnul Tomoiagă care este* cel mai bun specialist* în asistenţă socială şi nu numai,are asemenea probleme?El ştie cum se pot rezolva toate problemele pentru că este foarte *versat*.Păcat că uită cum trebuie tratat un copil , un tânăr cu probleme de comportament sau cu handicap.Sunt foarte preocupaţi cu toţii cum să ocupe scaunele de şefi şi să-şi păstreze scaunele, nu cum să-şi folosească capacităţile pentru a rezolva o situaţie de risc legată de o problemă umană.O rezolvă cu forţa pentru că aşa se cred puternici.Sper să vadă cine trebuie.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *