Mutarea Sarbatorii Castanelor in luna octombrie, adoptata ilegal, in Consiliul Local

Consiliul Local Baia Mare a mai cazut un test. De legalitate, de data aceasta, dupa ce alesii municipali, dirijati de presiunile primarului Catalin Chereches si sustinuti de secretarul Lia Muresan, au votat rand pe rand proiectele aflate pe ordinea de zi, incalcand flagrant legea. In repetate randuri, li s-a atras atentia ca votul lor este unul nelegal, insa consilierii nici nu au vrut sa auda si au bifat toate ilegalitatile posibile.

Acum, toate hotararile adoptate ar putea fi anulate, tocmai pentru ca nu respecta legea. Grav este ca ele privesc un eveniment important al orasului, Sarbatoarea Castanelor. Iar anularea lor ar putea duce la situatia ca Sarbatoarea sa nu mai aiba loc. Pentru asta, principalul vinovat este primarul Catalin Chereches, urmat de executivul Primariei. Dupa ce consilierii locali au adoptat proiectul Sarbatorii Castanelor cu desfasurare in perioada 21-24 septembrie, au votat pentru caietele de sarcini privind organizarea (spectacole la scena, comercianti etc), au aprobat bugetul, l-au rectificat, au votat pentru formatiile care vor canta etc, cu doar doua saptamani inainte, primarul Chereches a venit cu ideea de a schimba perioada desfasurarii evenimentului, din septembrie, in octombrie.

Noul sau proiect nu are vreo justificare legala, decat aceea ca in ziua deschiderii Castanelor, in 22 septembrie, EL trebuie sa se prezinte la Cluj, in dosarul in care a fost trimis in judecata pentru luare de mita, si nu poate purta esarfa tricolora pe strazile orasului, la parada. Dincolo de situatia foarte putin probabila de a mai avea la scena artistii promisi (acestia avand diverse alte evenimente programate pentru inceputul lunii septembrie, rezervarile facandu-se cu mult timp inainte), hotararile adoptate de consilierii locali sunt un real obstacol in fata organizarii evenimentului.

In primul rand, sedinta nu a fost convocata corespunzator. Consilierii au fost instiintati de sedinta, in cursul zilei de luni, 11 septembrie, cand li s-a spus ca sedinta nu se mai tine luni, ci se va desfasura marti, 12 septembrie. Deci, convocarea s-a facut luni, pentru marti. Conform Legii 215, privind Administratia Publica Locala, convocarea se face cu trei zile inainte, in cazul sedintelor extraordinare (asa cum a fost si aceasta).

In al doilea rand, un proiect a fost adoptat cu un numar mai mic de voturi decat prevede legea. Acesta se refera la modificarea datei de organizare a Castanelor. Din perioada 21-24 septembrie, in 28 septembrie-8 octombrie. Fiind un proiect care piveste patrimoniul, trebuia aprobat de minim 16 consilieri (adica doua treimi), insa „pentru” au votat doar 15. Secretarul Lia Muresan si-a dat din nou examenul de jurist, explicand ca s-a modificat doar denumirea, astfel ca nu era o hotarare de patrimoniu si putea fi adoptata cu doar jumatate de voturi (adica 12).

Evident, consilierii au fost indusi in eroare. Prin organizarea in perioada 28 septembrie-8octombrie a unor manifestari la scena, care presupun ocuparea domeniului public (a unor bulevarde si piete din oras), a inchirierii unor spatii stradale si pietonale catre comerciantii ambulanti, se schimba destinatia acelor terenuri. Iar aceasta inseamna acte de administrare a patrimoniului.

Apoi, un proiect privind transmiterea de catre Municipiul Baia Mare a Salii Polivalente „Lascar Pana” si a terenului de atletism, din domeniul public al orasului in cel al statului (prin Ministerul Sportului), in vederea realizarii unui centru sportiv national, nu a avut semnatura initiatorului sau. Adica a primarului. Faptul acesta a fost sesizat de consilierul liberal Cristian Niculescu Tagarlas, care a atras atentia asupra acestui aspect, precizand ca nu poate vota un atare act.

Secretarul Lia Muresan a confirmat faptul ca lipseste semnatura lui Catalin Chereches, iar acestuia din urma i-a fost inmanat dosarul cu proiectul, pentru a-l iscali. Numai ca, surpriza!, Chereches a pus deoparte hartiile si nu a semnat. Intre timp, consilierii au votat pentru proiectul de hotarare, cu semnatura lipsa. Astfel, hotararea a fost adoptata in afara legii.

La finalul sedintei, enervat pe faptul ca unele proiecte au fost respinse de consilieri, primarul Catalin Chereches a anuntat convocarea unei sedinte de indata, pentru aceeasi zi. Reunit peste aproximativ o ora, consilierii locali au reluat procedura de vot a proiectelor respinse cu cateva minute inainte si le-au aprobat. Or aceeasi Lege 215 precizeaza foarte clar ca sedintele de indata pot fi convocate in caz de forta majora si de maxima urgenta pentru rezolvarea intereselor locuitorilor municipiului. Repunerea pe ordinea de zi a proiectelor respinse nu reprezenta un caz de forta majora, unii consilierii locali atragand atentia asupra faptului ca orasul nu a fost lovit de vreo calamitate naturala. Insa nimic nu a contat. Sub privirile amenintatoare ale primarului Chereches, secretarul Lia Muresan a dat curs solicitarii privind convocarea sedintei.

Hotararile adoptate in cursul zilei de marti urmeaza a fi atacate cu plangere prealabila, adresata Consiliului Local, ulterior fiind sesizat si Prefectul Judetului Maramures referitor la modul nelegal in care s-au desfasurat sedintele si au fost adoptate hotararile.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

5 Comments

 1. baczai

  Propun sistarea organizarii Sarbatorii Castanelor in acest an… Nu va fi nici o pierdere pentru orasul Baia Mare, din contra, vom avea mai multa curatenie, liniste si poate bani.. Iar in anul 2018 atat dl. Chereches cat si cei din primarie vor avea grija sa se organizeze mai bine… Asta in situatia in care dl. Chereches nu va fi in anul viitor din nou student la universitatea din Gherla..

  Reply
  1. Bine

   Eu zic sa propui ceva mai inteligent daca poti. Aceasta sarbatoare e o traditie a Municipiului Baia Mare.

   Reply
   1. popic

    exact.. ai spus foarte corect…aceasta sarbatoare e o traditie a municipiului Baia Mare.. si nu un prilej pentru dl. Chereches de a-si arata muschii, de a-si rotunji veniturile personale, de a castiga capital electoral, de a-si promova imaginea proprie, etc etc

    Reply
 2. Emil

  Cat de legal este stabilirea datei acestei manifestații o poate hotărî justiția,apoi despre abuzurile acestui primar putem sa ne vedem de treaba îi are pe toți la mână toți consilierii sunt lingăi lui așa ca singura soluție este înlăturarea lui Chereches un om bolnav de paranoia, tipar, corupt,mafiot și episcop vicar. Dacă noi votam prostie asta avem……

  Reply
 3. dan

  Eu personal imi doresc o carte semnata de CC sub editura Gherla. Cartile de valoare au aparut prin sudoarea fruntii, nu prin copiere, asa ca am incredere ca va elabora lucrari de calitate fie literare, fie despre managementul afacerilor dubioase.
  Promit sa fiu primul cumparator al cartilor lui.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1