Muzeul de Mineralogie Baia Mare a implinit 40 de ani activitate

PNL

muzeul-de-mineralogie-baia-marevDuminica, 17 ianuarie, Muzeul de Mineralogie Baia Mare a implinit 40 de ani de activitate.

“Data de 17 ianuarie are o conotatie emotionala deosebita pentru institutia noastra, deoarece in urma cu 40 de ani se infiinta, in cadrul Muzeului Judetean Maramures – Baia Mare, Sectia de Stiinte Naturale, structura pe care ulterior s-a dezvoltat Muzeul de Mineralogie actual.

Totul a pornit din dragostea, pe atunci a tanarului muzeograf Victor Gorduza, pentru frumusetile minerale ale subsolului maramuresean, dupa cum el insusi spunea: …mi-am propus sa fac in asa fel incat, aceste minuni aflate in subsolul bazinului minier Baia Mare sa nu mai plece, sa ramana in institutia cea mai potrivita sa le pastreze”, se arata intr-un comunicat al Muzeului de Mineralogie, postat pe site-ul institutiei.

Descoperind „intr-o lada uitata intr-o magazie” un numar de 1.502 esantioane minerale, Victor Gorduza propune conducerii muzeului inceperea activitatii sistematice de achizitionare de esantioane de esantioane minerale provenite de la exploatarile miniere din zona Baia Mare, in vederea salvarii unui patrimoniu natural de exceptie, care sa stea la baza constituirii unei colectii si eventual a unui muzeu.

Astfel ca, in anul 1969 se realizeaza prima achizitie de 533 esantioane minerale de la Iosif Ilea din Baia Mare, activitatea continuand in anii ce au urmat. Ca urmare a cresterii colectiei, in anul 1974 se organizeaza prima expozitie cu flori de mina in incinta Muzeului Judetean Maramures, din str. 1 Mai, nr. 8 (actualul Muzeu de Arta), cu un succes deosebit, fapt care a contribuit decisiv la perceptia importantei unei activitati permanente in acest domeniu.

Astfel ca, doi ani mai tarziu, Consiliul Popular al Judetului Maramures decide sa infiinteze Sectia de Stiinte Naturale, prin Decizia nr. 26 din 17 ianuarie 1976.Sectiei de Stiinte Stiinte Naturale i se atribuie ca sediu principal „Casa Iancu de Hunedoara” din Centrul Vechi si are la baza intregul fond de minerale apartinand Muzeului Judetean (aproximativ 6.000 de piese).

Tot prin decizia mai sus amintita acestei sectii i se incredinteaza coordonarea intregii activitati din cadrul rezervatiilor naturale, precum si a celorlalte obiective ocrotite din judet. Activitatea de 10 ani desfasurata fara un statul administrativ a primit recunoastere de drept, sef al sectiei fiind numit Victor Gorduza, conservator Ecaterina Pop, supraveghetor Rozalia Reisfeld, iar paznici in Rezervatia Pietrosul Rodnei Vasile Coman si Simion Harj.

“Acestui moment crucial din istoria institutiei ii urmeaza un altul in anul 1988 cand, ca o consecinta fireasca a dezvoltarii Sectiei de Stiinte Naturale, acesteia i se atribuie cladirea din bd. Traian nr. 8, punandu-se in acest fel bazele actualului muzeu.

Astfel, in noiembrie 1989 se deschide expozitia permanenta in actuala cladire, iar in decembrie 1992 se infiinteaza Muzeul de Mineralogie Baia Mare ca institutie de sine statatoare, prin desprinderea din cadrul Muzeului Judetean Maramures. Astazi muzeul nostru poarta cu mandrie numele celui care a avut ideea infiintarii, la dezvoltat si la facut cunoscut pe plan national si international – Victor Gorduza”, se mai arata in comunicat.

ZiarMM 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1