Muzeul Satului a prins viata cu ocazia Zilelor Maramuresului

Reclame home 1
Reclame home 1

maramuresMuzeul Satului din Baia Mare a imbracat astazi, 7 mai, straie de sarbatoare, cu ocazia unei noi editii a Zilelor Maramuresului. Au fost prezente autoritatile judetene, dar si cele locale, alaturi de baimareni care au vrut sa petreaca o sambata frumoasa de mai in Muzeul Satului din municipiul resedinta de judet.

Nunta de la Grosii Tiblesului, ateliere de mestesugarit ca acum 2000 de ani, bucate traditionale, costume traditionale, muzica, mesteri populari, targ de minerale, spectacole folclorice, multa voie buna si un oaspete important – presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism – Anca Pavel-Nedea. Acestea au fost ingredientele care, spun cei de la CJ Maramures, au conturat o zi reusita in Muzeul Satului din Baia Mare, toate aceste evenimente fiind derulate sub genericul Zilele Maramuresului – editia a II-a.

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu a tinut sa puncteze, in deschiderea evenimentului, faptul ca aceasta editie sta sub semnul costumului traditional si sa multumeasca participantilor veniti in numar foarte mare la Muzeul Satului. In mod simbolic, i-a inmanat presedintei ANT „pasaportul turistic cu nr. 1”. Tot in cadrul festivitatii de deschidere s-a semnat un protocol de colaborare intre Consiliul Judetean Maramures si Autoritatea Nationala pentru Turism, scopul acestui document fiind imbunatatirea imaginii si cresterea notorietatii Romaniei ca destinatie turistica prin promovarea brandului turistic national.

Imbracata intr-un costum autentic de Maramures, Anca Pavel-Nedea a avut un dialog cu operatorii si factorii implicati in turism, principalul subiect discutat fiind legat de coagularea si armonizarea legislatiei in domeniu, in scopul dezvoltarii turismului. S-a vorbit despre importanta Clustere-lor pe turism, despre strategii de promovare turistica si despre beneficii economice. Tot azi, a avut loc hramul bisericii de lemn din Muzeul Satului, cu participarea credinciosilor din Chechis, sat din care a fost adusa aceasta biserica.

In gospodariile din Muzeul Satului s-au instalat mesterii populari, primarii din judet, care au dorit – prin muzica, dans si gatit – sa demonstreze ce are zona lor mai frumos, mai traditional. In gospodaria de Cupseni, localnicii din Grosii Tiblesului – in frunte cu primarul – au facut o nunta ca la Grosi, cu guias de miel, plăcinta, mamaliga si vin. In aceeasi gospodarie au gatit artista Angela Buciu, impreuna cu maramureseanul Nicolai Tand.

Mii de oameni au umplut curtea Muzeului Satului din Baia Mare, unde s-au putut degusta bucate traditionale, sarmale sau gulas. Seara a fost destinata paradei portului popular, modei de inspiratie etno, concertelor sustinute de Marinel Petreus & Band si Akcent.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Maramures, prin Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Maramures.

Cezar TUDOR

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2