Muzica trista este mai relaxanta decat cea vesela

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Melodiile melancolice ne fac mai bine decat cele vesele, afirma doi cercetatori germani de la Universitatea din Berlin, specializati in interactiunile dintre muzica, creier si limbajul emotional, scrie marti “Le Figaro” citat de Agerpres.

In studiul lor, publicat in octombrie de revista Plos One, Liila Taruffi si Stefan Koelsch si-au propus sa clarifice de ce oamenii asculta si apreciaza muzica trista, cu toate ca toata lumea incearca sa fuga de tristete.

Ei au testat reactiile pe care le-au avut la ascultarea unor piese melancolice 772 de voluntari din diferite colturi ale lumii. Au ales circa 50 de piese instrumentale pentru ca auditorii sa nu se lase influentati de text. Au fost reprezentate toate genurile muzicale, de la clasic (‘Sonata lunii’ de Beethoven) la metal (‘Fade to Blak’ a grupului Metallica).

Rezultatul a fost cel putin paradoxal: majoritatea persoanelor intervievate au afirmat ca se simt mai bine dupa aceste sesiuni muzicale, aproape 76% dintre participanti declarand ca au au un sentiment pozitiv de nostalgie si numai 44,9% mentionand tristetea ca emotie pregnanta resimtita la ascultarea melodiilor. Cea mai mare parte a voluntarilor au spus ca au fost multumiti si linistiti ca urmare a experientei, iar unii au marturisit ca muzica trista le stimuleaza imaginatia si le alimenteaza creativitatea.

Cercetatorii pun aceste emotii pozitive pe seama actiunii cathartice a melodiilor triste asupra ascultatorilor. ‘Ridica moralul aducand liniste si multumire’, sunt de parere cercetatorii. Empatia si compasiunea trezite de muzica ar avea ca efect eliberarea emotiilor puternice.

Rezultatele mai arata ca fiecare reactioneaza diferit la acest tip de muzica, efectele variind in functie de personalitatea oamenilor. Astfel, persoanele mai putin stabile emotional sunt mai sensibile la aceste melodii decat ceilalti.

Experimentul a fost realizat si cu muzica vesela si s-a constatat ca aceasta nu are acelasi efect reconfortant.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2