Narcisa Suciu nu va colinda in acest an baimarenii deoarece nu a invitat-o nimeni

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Intr-un interviu acordat site-ului minaur.ro, artista Narcisa Suciu a declarat ca anul acesta nu va sustine niciun concert in Baia Mare deoarece nu a fost invitata de nimeni. In cadrul interviului acordat aceluiasi site, cantareata a raspuns si la cateva intrebari legate de importanta sportului in viata copiilor, dar si ce inseamna sportul in scolile din Finlanda.

Reporter(R): – Cat ti-e de drag Maramuresul?

Narcisa Suciu: – Maramuresul este locul in care eu m-am nascut, chiar daca parintii mei, amandoi, au fost din Salaj. Eu nascandu-ma acolo m-am simtit intotdeauna morosanca. Nici nu m-am gandit la altceva, m-am simtit morosanca, chiar daca nu am avut rude peste deal, in Maramuresul istoric, eu mereu am simtit ca apartin acelui loc si e locul in care ma incarc de fiecare data cand ma intorc. Pentru mine, cea mai frumoasa vacanta posibila este, spre exemplu, o vacanta la Manastirea Barsana. Daca merg si stau acolo o saptamana simt ca ma incarc pentru tot anul.

R: – Se vor putea bucura oamenii de aici de cantecele tale in preajma Craciunului?

– Raspunsul este nu. Din pacate, anul asta nu m-a invitat nimeni sa cant in Baia Mare. Sigur, asta imi da timp sa merg in mai multe locuri din tara. Un drum pana in Baia Mare consuma, mai ales timp. Pentru ca functioneaza aeroportul acum este mai simplu, doar ca instrumentele cu care cant trebuie duse cu masina oricum. Cel mai apropiat loc de Baia Mare unde voi canta va fi pe 26 decembrie, la Targul de Craciun de la Cluj-Napoca.

R: – Ce iti spune tie clubul Minaur?

– Stiu foarte sigur ca este mai batrand decat mine cu un an, stiu ca a fost fondat in 1974. Tin minte, atunci cand eram copil, jucatorii de la Minaur erau vedete in oras. Nu-i stiam pe toti dupa nume, insa stiam de fiecare data cand ii vedeam in oras ca sunt baietii de la clubul Minaur. Erau admirati de tot orasul. Nu stiu cum mai e acum, pentru ca am cam pierdut sirul. Daca erai atunci copil, ori iti doreai sa fii ca Noemi Lung sau Stela Pura, sa inoti, ori ca Maricel Voinea, sa joci handbal.

R: – Poate fi sportul educativ?

– Cu siguranta ca da. Chiar daca nu avem toti talent, chiar daca nu putem toti performa. E sigur ca sportivii de la Minaur nu vor putea niciodata canta cum o fac eu, nici eu nu voi putea juca handbal cum o fac ei. Cred ca orice copil, in crestere, e vine sa faca un sport. Si mai cred ca un copil este avantajat facand un sport de echipa invata ce e disciplina, invata sa se bazeze pe ceilalti, invata multe reguli. Unele ar trebui sa le invete acasa, insa parintii din ziua de azi sunt foarte ocupati si alearga mult pentru a asigura ceea ce este nevoie.

R: – E Finlanda mult peste noi la gandire, la educatie?

– In primul rand e vorba de alta mentalitate. Este un popor mic, cca 5,5 milioane de locuitori, iar poporul asta a castigat multe. Pur si simplu sunt altfel. Daca ne gandim la educatie si sport este altfel, pentru ca pleaca de la alte premise. Profesorii sunt foarte bine platiti, iar foarte multi elevi buni isi doresc sa devina profesori. Doar elitele se duc la scoala cu pricina, iar din cei care intra nu toti termina. Daca nu ai vocatie de pedagog esti trimis sa faci altceva, cercetare sau administrare. Nu lucrezi cu copiii daca nu esti facut sa lucrezi cu copiii. Eu am fost foarte surprinsa cand fiica a mers la scoala, in clasa a cincea. Noi eram obisnuiti ca in Romania, cu scutire la sport, din astea. In Finlanda sunt minimum trei ore de sport saptamanal sau mai multe, nici nu mai tin minte (depinde de clasa). Fiecare ora de sport era diferita: prima ora de sport era de inot; absolut toti copiii care termina scoala stiu sa inoate. Nu se poate altfel. Sta pana invata, nu i se incheie media. Apoi, este dans, sau floorball. Sau schi fond. Si aici toata lumea stie sa schieze. Patinaj, ce doriti dvs. De aici ajung jucatorii de hochei de nivel mondial. Sistemul acesta face ca fiecare copil sa se simta confortabil la ora de sport cel putin o data pe luna. Va ajunge sa stie ceva. Eu ma descurc la sporturile cu mingea, sper exemplu. Sunt foarte multe fete care joaca fotbal. Sunt echipe in fiecare scoala. Unele ajuns sa faca asta la nivel profi.

R: – Ce pastrezi tu drag din Baia Mare?

– Amintiri. Eu nu sunt un om care se leaga foarte tare de lucrurile materiale. Amintirile nu mi le poate lua nimeni. Locuri, strazi, la care ma gandesc. Mi-e foarte dor de Sarbatoarea Castanelor, cand infloresc magnoliile in zona Sasar, mai am cativa prieteni si cam atat.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2