NASA anunta descoperirea apei in atmosfera unui exoplanete din clasa lui Jupiter

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

NASA a anuntat descoperirea de vapori de apa in atmosfera exoplanetei Tau Bootis b, un corp cosmic fierbinte din clasa planetelor gazoase gigantice, asa cum este Jupiter sau Saturn, in sistemul nostru solar, conform SPACE.com citat de Agerpres.

Exoplaneta Tau Bootis b este una dintre primele planete din afara sistemului nostru solar descoperite de astronomi. Existenta acestei planete a fost raportata in 1996, la aproximativ 51 de ani lumina distanta – o distanta relativ mica in termeni astronomici.

Aceasta planeta a fost inclusa in clasa obiectelor „jupiteriene fierbinti” pentru ca este o planeta gazoasa masiva, aflata pe o orbita foarte apropiata de steaua din sistemul sau solar.

Pentru a analiza compozitia chimica a atmosferei lui Tau Bootis b, cercetatorii au folosit un spectrometru si i-au examinat stralucirea. Diferite tipuri de molecule reflecta diferite lungimi de unda ale luminii, iar analiza acestor lungimi de unda dezvaluie identitatea chimica a acestor elemente.

„Informatia pe care o primim de la un spectrograf este ca si cum am asculta o orchestra; ascultam muzica in ansamblu, dar daca ascultam cu mai mare atentie putem descifra sunetul unei trompete, o vioara sau un violoncel si cunoastem astfel ca aceste instrumente fac parte din orchestra”, a explicat Alexandra Lockwood, cercetator din cadrul California Institute of Technology (Caltech).

„Prin telescop vedem lumina nediferentiata pe lungimi de unda, dar spectrograful ne permite sa observam aceste parti componente – o anumita lungime de unda corespunde, spre exemplu elementului sodiu, iar o alta corespunde apei”, a mai adaugat ea.

Folosirea acestei tehnologii este deocamdata limitata la planetele mari, gazoase, care orbiteaza in apropierea unor stele stralucitoare, dar va putea fi folosita in curand si pentru studierea asa-numitelor „super-Terre”, planete telurice putin mai mari decat Pamantul dar si a planetelor aflate in „zona de aur” fata de steaua in jurul careia graviteaza (suficient de aproape pentru ca apa sa nu inghete si suficient de departe pentru ca sa nu se evapore, facand posibila aparitia vietii).

Aceasta descoperire a fost facuta cu ajutorul spectrografului NIRSPEC (Near Infrared Echelle Spectrograph) din cadrul Observatorului astronomic Keck din Hawaii. Noua generatie de telescoape, din care vor face parte Telescopul Orbital James Webb si TMT (Thirty Meter Telescope), va fi suficient de performanta pentru a permite examinarea unor planete aflate la o distanta mai mare fata de steaua in jurul careia orbiteaza, „in zona de aur”.

Astronomii au descoperit prima exoplaneta in 1992. De atunci au fost descoperite peste 1.000 de planete in afara sistemului nostru solar, iar multe altele asteapta confirmarea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2