NASA are nevoie de o strategie noua pentru a trimite primii oameni pe Marte

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Primii pasi pe Marte continua sa reprezinte cel mai ambitios obiectiv al programului spatial american, insa pentru indeplinirea sa este nevoie de o noua strategie, conform unui raport intocmit de National Research Council’s Committee on Human Spaceflight (NRC), transmite SPACE.com citata de Agerpres.

O misiune cu echipaj uman pe planeta Marte reprezinta cel mai dificil si indraznet obiectiv care poate fi realizat in viitorul apropiat, conform acestui raport de 300 de pagini, publicat miercuri sub titlul „Caile Explorarii: Rationamente si Abordari pentru Programul American de Explorare Spatiala” („Pathways to Exploration: Rationales and Approaches for a U.S. Program of Human Space Exploration”).

Comitetul NRC a ajuns la concluzia ca, pentru a trimite astronauti la suprafata lui Marte, strategia actuala a NASA, aflata sub imperiul restrangerilor bugetare si logistice, trebuie sa fie inlocuita de o strategie indreptata spre obiective intermediare, printre care si revenirea astronautilor americani pe Luna. Strategia din prezent a NASA vizeaza trimiterea primului om pe Marte pana la jumatatea deceniului patru al acestui secol, dar omite revenirea astronautilor pe Luna, trimitandu-i in schimb intr-o misiune de redirectionare a unui asteroid (misiune ce urmeaza sa fie finalizata pana in 2025).

„Daca nu se va inregistra o modificare a abordarii, atunci misiunea pe Marte nu ni se pare un obiectiv realist”, a comentat Mitch Daniels, fost guvernator de Indiana, co-presedinte al Comitetului NRC si presedinte al Universitatii Purdue.

Raspunzand la acest raport, oficialii NASA s-au marginit sa-si arate acordul fata de identificarea misiunii umane pe Marte drept principal obiectiv al programului sau spatial.

„NASA a facut progrese semnificative in multe domenii cheie necesare pentru a ajunge pe Marte si vom continua pe acest drum, in colaborare cu alte natiuni si cu industria aerospatiala. Vom examina cu atentie acest raport si toate recomandarile pe care le ofera”, conform unui comunicat al NASA.

Spre deosebire de alte rapoarte pe aceasta tema care evaluau doar drumul pe care trebuie sa-l urmeze Statele Unite pentru atingerea acestui obiectiv, acest raport se concentreaza asupra pasilor concreti care trebuie facuti pentru a pune piciorul pe Planeta Rosie, conform lui Jonathan Lunine, celalalt presedinte al Comitetului NRC si director al Centrului pentru Radiofizica si Cercetari Spatiale din cadrul Universitatii Cornell.

„Intr-adevar, ideea primilor pasi pe Marte ca obiectiv principal nu este noua. Diferit in acest raport este faptul ca noi recomandam o abordare care va oferi un program robust pentru a ajunge pe Marte in cadrul unui efort sustinut care se va intinde de-a lungul mai multor zeci de ani si va costa sute de miliarde de dolari si, foarte probabil, si vieti umane”, conform lui Lunine.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2