NASA izoleaza sase persoane timp de un an pentru a le studia comportamentul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

nasa spatiu marteSase voluntari vor sta izolati timp de un an in cadrul celei mai lungi experiente de acest fel desfasurate in Statele Unite, pentru a strange informatii pretioase in vederea trimiterii de astronauti pe Marte, relateaza sambata AFP citata de Agerpres.

Echipajul, inchis intr-un dom din Hawai, cuprinde un astro-biolog francez, un fizician german si patru americani — un pilot, un arhitect, un medic/ziarist si un specialist in soluri. Spatiul lor in urmatoarele 12 luni, aflat in nordul insulei Mauna Loa, este un dom de 11 metri diametru si 6 metri inaltime, la care portile au fost inchise vineri, la ora locala 15:00 (01:00 GMT sambata). Cei sase — trei barbati si trei femei — vor avea fiecare o mica incapere, cu un pat de campanie si un birou. In timpul izolarii de lume, vor manca alimente liofilizate si vor iesi din dom doar imbracati in costum spatial, ca si cum ar locui cu adevarat pe Marte. Vor avea numai un acces limitat la internet.

Sheyna Gifford, unul din membrii grupului, spune ca echipajul este alcatuit din “sase persoane care vor sa schimbe lumea”, iar arhitectul Tristan Bassingthwaighte adauga ca vrea sa incerce “sa amelioreze capacitatea oamenilor de a trai in medii extreme, pe Pamant si in alte lumi”.

Francezul Cyprien Verseux, de 25 de ani, pregateste un doctorat la Roma si va incerca sa exploreze mijloacele prin care un avanpost pe Marte va putea fi cat se poate de independent de Terra, utilizand organisme vii pentru transformarea materiilor prime gasite pe planeta rosie in produse ce pot fi consumate de om.

Astronautii care se vor indrepta spre Marte vor petrece mult mai mult timp in spatiu decat in obisnuitele misiuni de sase luni pe Statia spatiala internationala (ISS). Tehnologia actuala permite NASA sa trimita misiuni robotizate pe Marte in opt luni, insa o misiune cu oameni ar dura in total intre unu si trei ani.

Traiul indelungat intr-un spatiu stramt, fara acces la aer si fara un minim de intimitate, da nastere adesea la conflicte. Agentia spatiala americana vrea sa afle cat mai multe lucruri despre coeziunea si evolutia psihologica a membrilor unor astfel de misiuni care implica izolare inainte sa trimita astronauti spre Marte, operatiune prevazuta in anii 2030.

In acest scop au avut loc deja doua misiuni de patru si opt luni, NASA cheltuind 1,2 milioane de dolari pe aceste simulari. Recent a primit o suplimentare de un milion pentru trei noi experimente in anii urmatori, potrivit lui Kim Binsted, om de stiinta aflat in fruntea acestui program.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2