NASA: Peste 200 de exoplanete care ar putea sustine viata, descoperite cu ajutorul telescopului spatial Kepler

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Agentia spatiala americana NASA a anuntat luni ca a descoperit mai multe planete in afara sistemului nostru solar care ar putea sustine viata, informeaza DPA, titrat de Agerpres.

Catalogul NASA introduce 219 de noi planete, 10 dintre acestea avand dimensiuni apropiate de cea a Pamantului si orbitand in zona locuibila a stelei lor, a explicat NASA intr-un comunicat de presa.

Asa-numita zona locuibila este o distanta de la o stea pe care exista conditiile favorabile pentru ca apa lichida sa se adune pe suprafata unei planete stancoase.

Aceasta este cea de-a opta lansare a catalogului, cea mai cuprinzatoare si mai detaliata realizata pana in prezent, potrivit NASA. Editia include 4.034 de planete candidate identificate de Kepler. Dintre acestea, 2.335 au fost confirmate a fi exoplanete — planete aflate in afara sistemului nostru solar.

Datele utilizate pentru a compila catalogul au fost colectate cu ajutorul telescopului spatial Kepler al NASA incepand de la lansarea sa in 2009 si pe parcursul primilor patru ani in spatiu.

Kepler este primul telescop capabil de gasirea de planete de dimensiunea Pamantului aflate in zona locuibila sau in apropierea acesteia.

Telescopul spatial Kepler „vaneaza” planete prin detectarea scaderii minuscule a stralucirii unei stele care are loc in momentul in care o alta planeta trece prin dreptul sau.

O echipa internationala de oameni de stiinta a anuntat in luna februarie ca o noua analiza a datelor obtinute de la Kepler a scos la iveala, in jurul unei stele pitice si reci numita TRAPPIST-1, un fascinant sistem de sapte planete, aparent stancoase, similare Pamantului, dintre care trei ar putea adaposti oceane de apa lichida si, deci, avand potential pentru existenta vietii, titreaza Agerpres.

Cercetatorii au declarat atunci ca cele sapte planete, care au temperaturi apropiate de cele ale Pamantului „ne ofera una dintre cele mai bune oportunitati in urmatoarea decada de a studia atmosferele unor planete similare Pamantului”.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2