NATO va mentine la acelasi nivel numarul de militari din Afganistan in 2016

PNL

soldati razboiNATO va mentine la acelasi nivel prezenta sa militara in Afganistan in 2016, adica aproximativ 12.000 de soldati, a anuntat marti secretarul general al Aliantei, chiar daca preluarea orasului Kunduz de catre talibani a scos in evidenta slabiciunile armatei afgane, transmite AFP, citata de Agerpres.

“Am convenit sa mentinem prezenta misiunii noastre Resolute Support pe durata lui 2016”, a declarat Jens Stoltenberg intr-o conferinta de presa la Bruxelles, unde s-au reunit pana miercuri ministrii de externe ai Aliantei.

“Aceasta reprezinta aproximativ 12.000 de soldati si salut angajamentul aliatilor si partenerilor de a mentine nivelul trupelor, precum si contributiile lor”, a afirmat Stoltenberg.

“Suntem prezenti in Afganistan pentru a impiedica faptul ca aceasta tara sa devina un refugiu pentru teroristii internationali. Aceasta este de altfel in interesul nostru propriu”, a subliniat secretarul general al NATO.

NATO a finalizat in decembrie 2014 misiunea de lupta ISAF in Afganistan si a incredintat armatei si politiei afgane deplina responsabilitate a securitatii tarii. Misiunea Resolute Support este una de consiliere si pregatire a armatei afgane si la aceasta participa circa 12.500 de militari, dintre care 9.800 sunt americani.

Potrivit lui Stoltenberg, Statele Unite vor furniza aproape 7.000 de militari pentru aceasta misiune in 2016, iar ceilalti membri ai NATO si parteneri vor asigura restul trupelor.

Membrii NATO au facut si o prima analiza asupra finantarii fortelor afgane in perioada 2018-2020. Ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a apreciat ca ar fi nevoie de 4 miliarde de dolari pe trei ani, din care cel putin un miliard ar trebui sa provina din tarile membre NATO, potrivit unei surse diplomatice.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1