Nava Open Arms va debarca in Spania migrantii care vor fi redistribuiti in 6 state UE, inclusiv Romania

Reclame home 1
Reclame home 1

Nava ONG-ului spaniol Open Arms, care are la bord 107 migranti recuperati pe Mediterana din apropierea coastelor Libiei, ii va debarca pe acestia in portul spaniol Algeciras, de unde vor fi redistribuiti in sase state ale UE care au acceptat sa-i primeasca, printre care si România, a anuntat duminica guvernul de la Madrid, citat de agentiile Reuters si EFE, titreaza Agerpres.

Debarcarea acestor migranti, majoritatea africani, ar fi trebuit sa se realizeze in Italia dupa ce respectivele sase state au acceptat sa-i preia, dar ministrul italian de interne Matteo Salvini a refuzat sa permita acostarea navei ONG-ului spaniol. El a acceptat totusi sâmbata debarcarea a 27 de ‘prezumtivi’ minori neinsotiti. Anterior, Salvini a estimat ca normal ar fi ca Spania sa primeasca migrantii, intrucât nava Open Arms are pavilion spaniol.

Salvini si-a mentinut refuzul de a permite debarcarea tuturor migrantilor chiar si dupa ce premierul italian Giuseppe Conte anuntase joi ca Spania si alte cinci state membre ale UE (Franta, Germania, Luxemburg, Portugalia si România) au acceptat sa preia migrantii de pe aceasta nava. Potrivit unei surse din Ministerul de Interne de la Roma, Salvini a continuat sa se impotriveasca debarcarii migrantilor intrucât „nicio tara europeana nu a facut pasi oficiali pentru a primi migrantii care se afla la bord”.

Dar guvernul spaniol a confirmat duminica faptul ca, odata ce migrantii vor fi debarcati in portul Algeciras, se va proceda la relocarea lor conform celor convenite cu statele mentionate.

”Raspunsul de neconceput al autoritatilor italiene, concret, cel al ministrului de interne Matteo Salvini, de a-si inchide toate porturile, precum si dificultatile exprimate de alte state din Mediterana Centrala, au determinat Spania sa conduca din nou raspunsul fata de o criza umanitara”, afirma intr-un comunicat guvernul de la Madrid. La rândul sau, premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a apreciat, intr-o postare pe Twitter, ca ”este necesar sa se stabileasca o solutie europeana ordonata si sustinuta, care sa raspunda provocarii migratiei conform valorilor UE de progres si umanism”.

Intrucât navele diferitelor ONG continua in apropierea Libiei operatiunile de preluare a migrantilor africani ce incearca sa ajunga in Europa, Italia si Malta si-au inchis porturile pentru aceste nave, autorizând acostarea lor numai dupa ce alte state ale UE au acceptat sa preia migrantii aflati la bordul lor.

„Umanitatea nu inseamna sa ajuti traficanti si ONG-uri”, a declarat ministrul Salvini, acuzând fostul guvern de la Roma ca a permis in anii trecuti debarcarea nestingherita a migrantilor in Italia. „Din cauza acestui presupus concept de ‘umanitate’ in anii de guvernare democrata, Italia a devenit tabara de refugiati a Europei”, a spus el, afirmând ca „umanitate inseamna mai degraba sa investesti serios in Africa decât sa deschizi porturile italiene”.

O alta nava, Ocean Viking, apartinând ONG-urilor SOS Mediterana si Medici fara Frontiere, asteapta o solutie pentru a-i putea debarca pe cei 356 de migranti pe care i-a salvat pr Mediterana

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole