Incredibil: 5 mii euro pentru pasaportul unei baimarence

PNL

O familie de baimareni stabilita de aproximativ doi ani in Noua Zeelanda risca sa-si piarda viza de munca, inclusiv serviciul, din pricina pasaportului uneia dintre fetitele lor de 5 ani, care urma sa expire in luna mai, 2014. 

Inca din octombrie anul trecut, parintii au facut demersuri pentru a inlatura aceasta grija, sunand in fiecare luna la Ambasada Romaniei in Australia.

“Ne-a raspuns o domnioara, secretara cred, care ne-a informat ca pana in decembrie cel tarziu vine consulul in Australia si vom putea depune actele pentru pasaport.

Am sunat in decembrie si ni s-a spus ca nu ajunge consulul decat in ianuarie. Am sunat si in ianuarie si le-am spus ca ma deplasez eu pana in Australia sa stau de vorba cu consulul daca trebuie, insa am fost intrebat ce pasaport am… romanesc, am raspuns, insa mi s-a spus ca mai intai trebuie sa imi fac eu pasaport de Noua Zeelanda si apoi am sa pot rezolva problema pasaportului fetei mele.

Si in final, mi s-a confirmat ca nu mai vine consulul in Australia decat dupa alegerile din mai, ca trebuiau sa vada ce se schimba dupa alegeri”, povesteste nedumerit Toni C, roman stabilit in Noua Zeelanda.

Demersurile familiei C. nu s-au terminat aici, de aceasta data apeland Serviciul Pasapoarte din Baia Mare unde au intrebat ce acte trebuie sa pregateasca pentru prelungirea pasaportului micutei.

Mia C. s-a vazut nevoita sa-si ia concediu de la serviciu, sa le intrerupa fetelor scoala, respectiv gradinita si sa vina in Romania pentru a rezolva problema pasaportului.

“Mi-am luat concediu, cu riscul de a-mi pierde serviciul si am venit cu amandoua fetele in Romania. Sotul meu lucreaza si nu am putut sa o las pe fata cea mare singura in Noua Zeelanda, asa ca am venit toate trei.

Cand am ajuns la pasapoarte mi-au spus ca totul este in regula si ca pasaportul ar fi gata in 15 zile lucratoare, doar ca imputernicirea facuta de sotul meu, cu apostila, nu este valabila, pentru ca nu este autentificata.

In momentul acela am simtit ca se prabuseste cerul peste mine si ca nu voi apuca sa vad rezolvata odata problema asta. Si am cerut sa vorbesc cu seful de la pasapoarte, care a fost slava Domnului mai ingaduitor si mi-a spus ca actul este valabil in proportie de 50% si ca vor face o exceptie.

Si cand m-am linistit putin mi-a spus: Poi nu trebuia sa va deplasati pana in Romania doamna, pentru pasaport. Era suficient sa trimiteti actele necesare, sa imputerniciti o bunicuta si dupa ce era gata pasaportul il putea trimite prin DHL, iar atunci am simtit iar ca ma prabusesc. Cand ma gandesc ca numai biletele de avion ne-au costat 3800 de euro…”, relateaza cu stupoare Mia C.

Si ca sa fie treaba obla, familia C. ne-a mai spus ca unele cunostinte de ale lor au asteptat 6 luni dupa un pasaport facut in Australia, unde Consulul Romaniei nu mai ajunge.

Alina BOHĂŢEL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1