Ne-au facut praf istoria. Informatii soc despre bisericile de lemn din Maramures, in manualul de clasa a IV-a

PNL

Cele opt biserici de lemn din Maramures ce fac parte din patrimoniul UNESCO au fost construite in prima jumatate a secolului trecut. Asta vor invata in semestrul al doilea elevii de clasa a IV-a, la lectia privind zonele din Romania incluse in Patrimoniul Mondial Cultural. Conform manualului de istorie oferit scolarilor, “Bisericile de lemn din Maramures se disting de cele din restul tarii. Au fost ridicate intre anii 1900 si 1945 de populatia ortodoxa din regiune”.

Astfel, singura mentiune din intregul manual despre acest judet emblematic al tarii contine o mare eroare, menita a stirbi valorile locului. In realitate, cele peste 100 de biserici de lemn maramuresene, din care s-au pastrat cateva zeci (opt facand parte din patrimoniul UNESCO), au fost construite (in cea mai mare parte) in perioada cuprinsa intre secolele XIV – XVIII. Unicitatea lor este data de armonia stilului, fapt pentru care, din cele aproximativ 900 de biserici de acest tip din Romania, cele din Maramures sunt recunoscute la nivel mondial.

Cum ajung astfel de informatii gresite in manualele scolare… e simplu de explicat, avand in vedere faptul ca autoarele celui de istorie, Cleopatra Mihailescu si Tudora Pitila, nu sunt specialiste doar in istorie. Ci in redactarea de manuale. Aceleasi doua distinse autoare au intocmit si diverse manuale de comunicare in limba romana, matematica, explorarea mediului, geografie, stiinte ale naturii, educatie civica, educatie pentru sanatate si nenumarate caiete, caietele si carti de povesti, exercitii si jocuri. Practic, cele doua sunt “experte” in orice disciplina predata in scoala primara. Cat de mare e expertiza… constatam singuri.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1