EDITORIAL: Ne-au vrut prostii lor si au reusit. Acum, ne rad in fata. Tara e pe maini bune…

PNL

Am avut in viata publica a ultimilor 28 de ani mai multe momente de criza. Imi amintesc de zilele din decembrie 1989, cand dupa brambureala din ziua de 22, in uzina aproape totul o luase razna. Sefii au fost “demisi’ prin mitinguri spontane, fiind unsi ca lideri inginerii cei mai neimplicati, oameni cu competente incerte si care cu doar cateva zile inainte treceau tiptil pe aleile sectiilor, carand mape goale sau inutile. In uzina aparuse peste noapte o trupa de galagiosii, grup care stralucise inainte prin indisciplina si lipsa de performanta. Ei si-au arogat functii de reprezentare, s-au propus si ales ca membri ai Comitetelor Frontului Salvarii Nationale, asumandu-si soarta unor intreprinderi si a mii de angajati. A fost inceputul sfarsitului economiei romanesti, a unei industrii in parte imbatranite si depasite, dar care detinea in schimb, un imens potential uman calificat si competent.

Pentru tot ce a urmat in acesti ani suntem vinovati cu totii. Noi, cei care am tacut, care am plecat capul, am emigrat sau ne-am ascuns teama ori indiferenta, sub diverse pretexte. Am lasat Romania pe mana unor indivizi fara pricepere, care au distrus ce se construise in zeci de ani. Terorizati de dictatura muncitoreasca a anilor ‘50-‘60, intelectualii barbosi au erupt pe scena publica, folosind ca pretinse argumente de competenta, dimensiunea pilozitatilor si nonconformismul in atitudine. O entitate de navetisti fara educatie si cultura s-a urbanizat peste noapte, infingandu-se in sistemul public asemenea unui topor. In loc de o revolutie care sa genereze renastere nationala, am avut parte de un fel de rebeliune a carei victima am devenit noi toti, captivi in neputinta si indecizia noastra.

Astazi, culegem roadele post-terorismului social romanesc, generat in anii ’90 de linia a doua a partidului comunist si securistii sub acoperire, transformati peste noapte in oameni de afaceri, moguli de presa si politicieni de cariera. In doar cativa ani, revolutionarii pletosi s-au aranjat in posturi caldute prin mediul academic, in numeroasele institutii ale statului, agentii si autoritati deconcentrate sau alte forme de capusare a banului public. Cei mai ambitiosi s-au lansat in afaceri, fara sa stie macar limba romana, au falimentat, apoi s-au ridicat si au facut iar bani, pentru a cadea din nou, pe o piata unde cultura antrepenoriala nu este suplinita de ambitiile rurale.

Societatea si-a pierdut reperele si valoarea ca intreg, ajungand o masa amorfa de indivizi dornici de capatuiala si fara simt civic sau moralitate. Am distrus un sistem de valori perimat si alterat, fara sa punem nimic in loc, dar am ridicat carierismul si oportunismul la rang de lege, umpland viata publica si administratia de argati, zilieri si randasi fara nici o competenta. Contabilii de la CAP-uri au devenit profesori universitari, paznicii de islaz, directori la firmele de stat, jurist consultii de la cooperatiile mestesugaresti s-au convertit in magistrati si avocati, iar brigadierii de camp sunt politicenii verosi, cu burdihane cat butoiul de varza. Am reusit sa anulam elanul schimbarii, sindicalizand viata publica, ametind vulgul cu promisiuni desarte sau obiective utopice.

Astazi traim vremuri de cosmar. Avem un presedinte mediocru, incapabil sa joace un rol pe scena publica, beneficiarul unei retorici hilare si incoerente. La conducerea tarii, s-a aburcat o coalitie condusa de un fost prezentator de chiloti, vesnic indragostit si divortat, alaturi de un specialist in inginerii financiare, care a compromis iremediabil ideea de social-democratie. In parlament avem sindicalisti ratati, jurnalisti mercenari, activisti comunisti care inca o fac de oaie, dame de companie, pedofili, falsi intelctuali, pseudo artisti, visatori drogati, ong-isti si prelati raspopiti. In nevrednicia si slugarnicia lor, acestia voteaza legi care sa protejeze furtisagurile din ultimii 25 de ani, in speranta ca si hotiile lor vor fi protejate de urmasii lor.

Sindicatele se unesc de forma si incearca sa scoata lumea in strada, patronatele isi freaca palmele ca au scapat de costuri suplimentare, presa jubileaza ca are zilnic subiecte de breaking news si poate jumuli bani murdari, platiti de oculta mondiala si corporatiile multinationale, responsabile pentru imbecilizarea pensionarilor, asistatilor sociali si retardatilor natiei. Uniformele au primit bani pentru inzestrare, tinerii din sistem saluta plecarea catanelor batrane si plafonate, fiind gata de saltul inainte pe scara ierarhica. In justitie, fiecare se lupta cu fiecare, o paruiala generala pentru a sustine sau dezavua o camila fara merite si lesinata de placere dupa un dromader castrat si impotent.

In Baia Mare bate vant de schimbare, copiii vor primi jocuri Lego de Mos Craciun, cu teme incitante despre cum sa construim o inchisoare noua, unde sunt pe harta paradisurile fiscale, cum arata un iaht cu bani evazionati sau care sunt tarile europene in care sa emigram la maturitate. Ma gandesc cu sila ca urmeaza formalismul de 1 Decembrie, cu aceeasi parada mediocra, cuvantari imbecile si fara sens, fataiala de bugetari cu pretentii si betiveala aferenta prin restaurante cu meniu prietenos. Presiunea creste in cazan, supapa da semne ca ar ceda, insa ma linistesc, horoscopul si previziunile astrale confirmandu-mi ca… mamaliga expolodeaza doar odata la 50 de ani!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

3 Comments

 1. Ioan

  Cred că aceasta este cea mai corectă sinteză a ceea ce s-a întâmplat din 1989 încoace, cu două amendamente sau, mai bine-zis, observații (pe care cu siguranță că și distinsul autor le va fi avut în vedere), și anume:
  1. Față de: “pentru tot ce a urmat in acesti ani suntem vinovati cu totii. Noi, cei care am tacut, care am plecat capul, am emigrat sau ne-am ascuns teama ori indiferenta, sub diverse pretexte. Am lasat Romania pe mana unor indivizi fara pricepere, ” – nu știu dacă am fi putut face ceva! Ne aducem aminte cum a funcționat retorica în tot această perioadă și chiar dacă ne-am dat seama, individual că suntem manipulați, mințiți, furați etc nu știu ce am fi putut face și mă opresc aici deoarece ar trebui prea mare dezvoltare și (coroborat cu punctul următor…
  2. … poate că se leagă lucrurile) Trăim în această perioadă (nu știu să precizez exact când a început) o perioadă de albire și reabilitare a Securității!

  Reply
 2. alt baimarean

  Ase-i Ioane,dar sa nu uitam ca securitatea a fost condusa de partidul comunist in frunte cu tov.Iliescu care s-a luptat sa nu intinam idealurile mult visate de Ceausescu.

  Reply
 3. banhidi

  pentru remedierea situatiei dramatice in care suntem si pentru a evita caderea in prapastie, ar trebui ca printr-un referendum fulger sa fie impuse:

  1. o lege a lustratiei bine gandita
  2. reducerea numarului de parlamentari la 300

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1