Nebuloasa totala in ministerul lui Olguta: Softul pentru recalcularea pensiilor pe Legea 221/2018 este de negasit la Casele de pensii

De o luna si jumatate, casele de pensii din tara ar fi trebuit sa inceapa recalcularea din oficiu a pensiilor persoanelor incadrate in grupele I si II, care au intrat in plata inainte de 1 ianuarie 2011, asa cum prevede Legea 221/2018. Legea trebuie sa repare prevederile introduse prin Legea 192/2015, care a prevazut majorarea stagiului de cotizare pentru cei pensionati cu grupa I si II de munca.

Au trecut peste 100 zile de la publicarea Legii 221/2018 in Monitorul Oficial al Romaniei, dar softul in baza caruia trebuie sa se faca recalcularea inca nu a fost trimis catre casele de pensii.

„Mi se pare o situatie inadmisibila si o atitudine neserioasa din partea doamnei ministru Lia Olguta Vasilescu. I-am trimis o interpelare la inceputul lunii octombrie, prin care i-am cerut sa explice lipsa softului si sa precizeze o data de la care acesta va fi functional. La a doua intrebare nu a avut niciun raspuns, ceea ce inseamna ca e o nebuloasa la Ministerul Muncii pe acest subiect. Fiecare zi care trece duce la intarzieri in eliberarea deciziilor de recalculare. Unii dintre beneficiari, in marea lor majoritate mineri care au lucrat in conditii foarte grele si sunt macinati de boli profesionale, nu vor apuca sa-si vada pensia recalculata”, a spus deputatul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus.

Situatia pare sa fie similara cu cea din momentul recalcularilor pe Legea 192/2015, cand softul a venit dupa un an si jumatate. A dus, la fel cum va duce si acum, la blocaje la nivelul caselor de pensii, care nu au mai avut timp sa termine recalcularea in perioada prevazuta de lege. Spre exemplu, conform datelor oferite in interpelare de Ministerul Muncii, mai sunt, in baza Legii 192, de recalculat 100% din dosare in Mehedinti, 85% in Ilfov, 57% Vrancea, 43% Bucuresti. Media nationala este de 21%. Maramuresul mai are 1% de recalculat. Termenul legal pentru acesta recalculare a expirat in 2017.

In aceste conditii, se naste o intrebare legitima: cand va fi terminata recalcularea dosarelor in baza Legii 221/2018?

Biroul comunicare,

Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1