NEBUNIA COVID – Vaccinare de teamă și numărul de cazuri reale e mult mai mare decat se raportează

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ultimele zile au adus o creștere a numărului de maramureșeni care se prezintă să se vaccineze, însă, potrivit declarațiilor făcute de către directorul Direcției de Sănătate Publică Maramureș, dr. Rareș Pop, oamenii se vaccinează de teamă, nu pentru că au neapărat încredere în vaccin. Apoi, oamenii nu mai au încredere în autorități, autorități care au luat de multe ori decizii care au lăsat loc de interpretare, au putut fi speculate de unii sau alții, iar asta se vede acum.

Și Da, pentru că mulți se întreabă, se moare și de altceva în afară de coronavirus, iar COVID-ul este cat se poate de real: „Din păcate toată țara se confruntă acum cu acest val patru pandemic care a transformat criza sanitară într-o criză umanitară din toate punctele de vedere, ceea ce înseamnă resursa și așa epuizată și la limita posibilității de funcționare a sistemului medical și sistemului spitalicesc nu numai din județul Maraureș ci și de la nivelul întregii țări. Vedem acest aflux imens de pacienți care se adresează către serviciile de urgență, către cabinetele medicale din ambulatoriu sau către cabinetele medicilor de familie cu confirmarea acestei patologii atat de agresive și care continuă să ne mențină viața schimbată și modul de trai”.

„Din păcate, numărul de decese pe care îl avem în acest moment dacă ne uităm vedem că peste 90% sunt dintre cei nevaccinați. Pacienții se prezintă destul de tarziu în serviciile de urgență sau solicită serviciile de albulnață pentru că se tratează acasă, populația nu mai are aceeași încredere în deciziile autorităților care au fost de multe ori foarte ambigue sau foarte contradictorii, a scăzut această încredere în instituțiile statului care gestionează și coordonează aceste lucruri, lucru care s-a văzut în primul rand la nivelul campaniei de vaccinare pentru că informațiile au fost mult, mult trunchiate și diseminate în mediul public de către oameni care nu aveau ce discuta despre lucruri pe care nu le-au învățat, nu le cunosc, nu pot să se erijeze în lideri de opinie în domenii pe care nu le cunosc. Am văzut chiar în județul Maramureș o administrație publică locală care recomandă absolut stupefiant un tratament empiric, medicina  se bazează pe dovezi, nu pe lucruri care nu sunt plauzibile. Vorbim apoi de lipsa de încredere în medici, care s-au erijat și ei în lideri de opinie, nu am văzut niciun fel de reacție din partea Colegiului Medicilor în acest sens.

Au fost judecători, la fel, nu am văzut nicio reacție a CSM-ului imediată. S-a lăsat această permisivitate de a se transmite în mediul public și online absolut orice informație și asta ne-a adus în această situație.  Avem foarte multe decese de COVID care afectează în primul rand persoanele din grupa de varstă 70-80 de ani, pacienți cu patologii cronice, pacienții care suferă de anumite boli de foarte mult timp, în primul rand bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, asta pe langă pacienții oncologici pe care, din păcate, îi pierdem foarte des. Avantul luat de campania de vaccinare în Maramureș este insuficient în acest moment, este un avant de teamă, nu de încredere în vaccin. Este teama pentru că fiecare dintre noi am avut, avem prieteni care au avut sau au COVID. Vom ajunge ca în orice aglomerare de cetățeni să avem unul sau doi purtători de COVID, că numărul de cazuri confirmate care le avem raportate este probabil de 5 sau 6 ori mai mic decat e în realitate. Transmiterea este una extrem de masivă. Nu au fost luate în considerare atenționările transmise de DSP-uri din partea INSP-ului. Măsurile trebuie să fie dure pentru a limita transmiterea virusului. Nu mai putem vorbi de epuizare, de stres la nivel de spitale din județ, dar lucrurile sunt complicate”, spune dr. Rareș Pop.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2