Nepal interzice ascensiunile solitare pe Everest

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Nepal a dispus interzicerea ascensiunilor solitare pe varfurile sale, inclusiv pe Everest, in incercarea de reducere a numarului de accidente, a anuntat sambata un oficial guvernamental, citat de AFP, informeaza AGERPRES.

Guvernul nepalez a interzis de asemenea ascensiunea persoanelor care au suferit o dubla amputatie sau a celor nevazatoare.

Aceste decizii, adoptate joi seara de guvern, se numara printre masurile luate inainte de inceperea sezonului de escalada din 2018.

„Expeditiile solitare care au fost admise anterior sunt de acum interzise”, a declarat pentru AFP un oficial de rang inalt din cadrul Ministerului Culturii, Turismului si Aviatiei Civile.

La sfarsitul lunii aprilie, renumitul alpinist elvetian Ueli Steck si-a pierdut viata in timpul unei escalade solitare pe versantul Nuptse al Muntelui Everest. El a alunecat si a scazut peste o mie de metri in perioada de aclimatizare necesara inaintea ascensiunii spre varf. Alti zece alpinisti au decedat in acest an pe Everest.

Aceasta noua reglementare risca sa starneasca nemultumiri din partea unor alpinisti amatori de ascensiuni solitare potrivit carora riscul de accidente este sporit de cresterea numarului de expeditii comerciale care perturba traficul pe ”Acoperisul lumii”, precizeaza AFP.

Interdictia care vizeaza persoanele cu dizabilitati este considerata discriminatorie de Hari Budha Magar, un fost soldat gurkha ramas fara ambele picioare in timpul unei misiuni in Afganistan, care viseaza sa urce pe Everest. Inainte de anuntul guvernului nepalez, el a atras atentia printr-un mesaj publicat pe Facebook ca decizia reprezinta o „discriminare contra persoanelor cu handicap, ce incalca drepturile omului”.

Numeroase persoane doresc sa escaladeze Everest pentru a surmonta un handicap. Un neozeelandez, Mark Inglis, care si-a pierdut ambele picioare in urma unui accident suferit pe munte, a devenit in 2006 prima persoana cu dubla amputatie care a ajuns pe varful Everest (8.848 metri). Un nevazator, americanul Erik Weihenmayer, a reusit acelasi lucru in 2001.

Piscurile si traseele montane ale acestei tari himalayene intre granitele careia se afla opt dintre cele 14 varfuri din lume care depasesc 8.000 de metri inaltime, atrag in fiecare an turisti de pe intreg mapamondul.

Nepal a emis in sezonul de escalada din 2017 un numar record de 373 de permise pentru expeditii catre Everest. In acelasi timp, 136 de permise au fost acordate de Regiunea autonoma Tibetan pentru ascensiunile pe versantul nordic al acestuia.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole