Nereguli pe bandă rulantă la concursul pentru directorii de școli. Hendea? Noi credem că știe. Dar tace

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

“Pot să garantez că acest concurs va fi exclusiv pe criterii de competență”, ne spunea ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, înaintea examenului pentru ocuparea funcțiilor vacante de directori de școli. Desfășurat în toamna acestui an, concursul ne arată altceva. În Maramureș, foarte mulți dintre candidați afirmă că politicul a jucat un rol major, conducerea Inspectoratului Școlar Județean având un cuvânt greu de spus și în acest caz. Și cum altfel decât politic ar putea veni directivele trasate de cei care au fost la rândul lor propulsați politic în funcțiile de conducere ale ISJ?

”Consider că am fost eliminat politic, pentru a face loc celor ancorați în politica locală”, afirmă profesorul-antrenor Adrian Gherghel, care a concurat pentru funcția de director al Liceului cu Program Sportiv Baia Mare.

Nemulțumiți au fost și alți concurenți, chiar cu state liberale (mai vechi sau mai noi). Probabil, nu mai corespund cerințelor partidului și au fost trecuți pe linie moartă. S-au depus contestații, dar… în mod evident, degeaba. ”Nu știu dacă pot declara că sunt mulțumit. Nedreptățit mă consider, dar mai multe comentarii nu pot să fac. Doamnele care au fost în comisii știu cel mai bine ce s-a întâmplat la evaluarea făcută. Eu mi-am prezentat documentele așa cum le-am pregătit. Consider că nota nu este conform prestației mele, dar mai multe nu pot să spun. Am făcut contestație și, surprinzator, mi s-a dat exact aceeași notă. E foarte ciudat cum două comisii dau aceeași notă, care, dupa mine, nu este conformă cu prestația. S-au corectat în județe diferite și am multe semne de întrebare, dar nu pot să le exprim. Este pentru prima dată când mă lovesc de așa ceva. În metodologie scrie că hotărârea comisiei de contestații e definitivă”, declară Gelu Todoruț, candidat pentru funcția de director al Școlii Gimnaziale ”George Coșbuc”, Baia Mare.

Alte cadre didactice nu au depus contestații (nici nu avea rost), însă spun că în componența comisiilor de evaluare s-au aflat persoane fără calitățile necesare de a evalua un proiect managerial. Experiența membrilor comisiilor a fost în anumite cazuri net inferioară celei avute de candidați. ”Eu ce pot să vă spun la acest moment este că la proba de interviu am fost șocată de rezultatul pe care l-am obținut. Pentru ca am o experiență de 10 ani în management, am un masterat în management educațional, am două concursuri luate pe management și nu am înțeles de ce la acest concurs am avut o notă mai mică decât contracandidata mea. Nu am depus contestație. Pentru că rezultatul era același, chiar dacă depuneam contestație. Din punctul meu de vedere, nota nu mă reprezintă. Un profesor care nu are studii de management și nu a fost niciodată director nu poate să evalueze. Vorbim de o ofertă managerială, or fără cunostințe nu poți să evaluezi pe cineva care a demonstrat prin concursuri de management luate și, cu note foarte mari, și-a demonstratat experiența. Eu cred că am mișcat niște lucruri în sens pozitiv (ca inspector școlar și director de liceu, n. red.).

În comisia mea, a fost vorba de foarte multă subiectivitate în ce mă privește. Din partea Consiliului Local s-a propus o persoană care nu are legatură cu managementul unei școli. Președintele comisiei are expertiză, fiind singurul om avizat din punctul meu de vedere. Iar al cincilea membru nu știu nici măcar de unde a fost. La așa nota ce mi s-a dat, 8,80, nu mă așteptam, vă spun sincer. Nu am picat proba de interviu. Dar cu contracandidata mea, care este directorul adjunct al școlii, am funcționat un an și jumătate, deci știu despre ce este vorba. Experiența mea, CV-ul meu, toate dovedesc niște lucruri”, afirmă Camelia Bogdan, care a concurat pentru funcția de director al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, Baia Mare.

Nemulțumiri există și în dreptul reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean membri în comisiile de examinare, în special a inspectorului Carmen Moldovan. ”A fost numită președinte de comisie la liceele unde au avut intenția să își pună anumiți oameni. A intervenit, deși nu avea voie, peste membrii comisiei, pentru a-i depuncta pe concurenți. De multe ori, nejustificat. Mie nu mi-a acordat un punct, motivând că e din cauza exprimării. Probabil nu mă exprim foarte elevat, ca la Chelința (sat în care inspectorul Carmen Moldovan a copilărit, n. red.)”, declară unul dintre candidații depunctați în urma intervențiilor inspectorului Carmen Moldovan pe lângă membrii comisiilor de evaluare.

O problemă reclamată de mai mulți concurenți a fost legată de laptopurile folosite în cadrul procesului de evaluare. ”Este inadmisibil ca la un asemenea nivel, când în joc e soarta învățământului din județ, să introduci datele de logare, iar sistemul să nu le recunoască sau să se blocheze. Eu am pierdut puncte pentru că nu am reușit să accesez propria adresă de email. Pur și simplu laptopul era în așa fel setat încât să respingă accesarea unor adrese. Eu dețin adrese de email pe yahoo.com și google.com (gmail), însă de fiecare dată când am introdus datele de logare am întâmpinat aceeași problemă. Și nu am reușit să trimit anumite fișiere pe email, fiind astfel depunctat. Nu sunt singurul, la fel s-a întâmplat și în cazul altor candidați. Această problemă nu a fost întâmplătoare. Mai ales că laptopul pus la dispoziția concurenților era conectat cu cel al unui informatician din cadrul ISJ Maramureș”, spune unul dintre cadrele didactice participante la concurs.

E greu de imaginat ca din multitudinea de nemulțumiri, reclamații sau sesizări nici măcar una singură să nu fi ajuns la urechile inspectorului școlar general, Minodora Hendea, însă remarcăm o tăcere specifică în astfel de situații, când principala preocupare a conducerii peneliste a ISJ Maramureș este așezarea batistei pe țambal și nu verificarea celor semnalate, iar ulterior luarea măsurilor ce se impun.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

10 Comments

 1. Educator

  Acest personaj malefic , in persoana Minodora Hendea a făcut doar rău învățământului . Din păcate acest partid istoric , a numit la nivel național în foarte multe funcții cheie , plagiatori , incompetenți , semianalfabeți , dar cu un tupeu/obrăznicie de nedescris .

  Reply
 2. Nobil

  Felicitări redacției și celor care v-au scrie . Dar ce nu se știe , cine a fost șeful comisiei la nivel județean , nimeni alta decât minodora hendea , care nu a lipsit un minut de la școala din satul Rus , fiind foarte agita , că nu cumva să iasă totul precum vrea camarila ei . Iar despre moldovan și mircea vank se știe că și-au dat concursul pentru a ieși precum a ordonat generala . mircea vank validează și invalidează toate actele , după bunul plac , sau la ordin .

  Reply
 3. Heitarul

  Domnule jurnalist, ar trebui sa mai intrebi in stanga si in dreapta, atunci cand scrii cate ceva. De exemplu, directorul Gherghel e un inadaptat social care cat a fost director numa dezastru a produs. Directorul de la Cosbuc, nu stie nici sa printeze un document, de aia a fost picat. Iar in ceea ce o priveste pe Camelia Bogdan, sa intelegem ca te-ai impacat cu ea? De aia scrii acuma laudativ despre ea? Acuma nu mai e o pesedista care face actiuni politice in timpul serviciului, nu?! Dar haide sa iti spun niste detalii tehnice: in comisia de evaluare, au facut parte reprezentanti ai scolii unde vroia candidatul sa ocupe post, un reprezentant al ISJ, un reprezentant al sindicatelor la nivel national și un reprezentant la Consiliului Local. Media de trecere era 7. 2 puncte se obțineau exclusiv pe competentele digitale. Intreaba-te de ce nu au reusit cei trei sa ia nota de trecere. Pentru ca, pur si simplu, nu au fost pregatiti. Todoruț, obisnuit permanent cu posturi caldute, era director de 1 an la scoala Cosbuc si tot nu a reusit sa invete sa trimita un email. Adica nici macar emailul lor nu au fost in stare sa-l acceseze.

  Reply
 4. Dan

  Domnu Gelu Todoruț, este prima dată când v-ați demonstrat ,,competentele” si tot prima dată când ați fost evaluat cu adevărat.
  Până acum ați ocupat funcții care v-au fost atribuite doar politic.
  Toată viața ați fost un lingau ahtiat după funcții. În ultimii 20 de ani .nu v-ați exercitat profesia de dascăl.
  Așa că marș la catedră impostorule!

  Reply
 5. Liliana M.

  Sunteti singuri din presa care scoateti adevarul la lumina in timp ce uni dormiteaza si sunt sub papucul politicului, doamna Costin Hendea Anca Minodora este principalul vinovat impreuna cu clica din inspectorat care au un singur scop , bani, distrugerea invatamantului , impunerea de directori care cotizeaza lunar acestei plagiatoare care a ajuns in pozitiile ocupate pana in prezent prin santaj si mita. Cum este posibil cei care au luat puctaj mare la interviu. inainte au primit intrebarile iar timpul alocat interviiului a fost minim sa nu poata spune prostii , intrebarile au ajuns la concurenti prin oameni de incredere a inspectoareri sefe . da incepand de la cei de la personal pana la seful de la audit. Mita luata de malefica Minodora se ridica la sume mari in timp ce cei din umbra tac pentru binele lor.Examenul trebuie anulat ,ea cerecetata si diferita justitiei da un lucru imposibil atata timp cat mafia din zona face jocurile sub protectia politicului.

  Reply
 6. Victima

  ,, Experiența mea, CV-ul meu, toate dovedesc niște lucruri”, afirmă Camelia Bogdan, care a concurat pentru funcția de director al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, Baia Mare”….. Ce ma-ta ai facut pentru invatamant? Ca ai stat palntata prin functii……nu inseamna experienta sau performanta. Pe unde ai umblat, in afara de istericale, nu prea am auzit sa performezi. Președintele comisiei e avizat penntru ce e singurul care ti a dat 10? O fi vreun lingau roșu camuflat în galben Apropo de roșii…ce-ti mai face cățelul cu efect calmant de la Sighet?

  Reply
 7. Victima

  Liliana M. …singurii, cu 2 i, unii, la fel…clica din inspectorat care are (nu au)..deferită, nu diferită. Poate ți-ar prinde bine niște lecții de la ,,malefica Minodora”…ce zici?

  Reply
 8. Educator

  Este adevărat că s-au dat răspunsurile înainte , celor care trebuiau admiși ? ATUNCI LA DNA CU EI !!!

  Reply
  1. Zaraza

   Educator, la o cautare atenta pe site-ul isj vei vedea ca toate intrebarile posibile au fost postate cu câteva zile înainte de interviu, astfel încât fiecare director sa elaboreze răspunsuri și să vină pregătit. Daca unii nu au știut sa trimită email sau sa printeze un document, a cui a fost vina?

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2