Nesiguranta in scolile din judet: 13 infractiuni comise in perioada aprilie-mai

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La intalnirea colectivului privind implementarea la nivel judetean a Planului teritorial comun de actiune pentru cresterea gradului de siguranta a elevilor si personalului didactic si prevenirea delincventei juvenile in zonele adiacente unitatilor de invatamant a fost efectuata analiza pe trimestrul al doilea.

Inspectorul scolar prof. Amelia Banica a precizat ca Inspectoratul Scolar Judetean Maramures a intreprins demersuri impreuna cu directorii de scoli pentru obtinerea de la autoritatile locale de fonduri necesare pentru imprejmuire, sisteme de supraveghere si paza pentru unitatile de invatamant.

Pentru siguranta elevilor si cadrelor didactice s-a realizat/extins sistemul de supraveghere video interior si exterior la Scoala Gimnaziala Moisei, Scoala Gimnaziala ”Petre Dulfu”, Scoala Gimnaziala ”Lucian Blaga” Scoala Gimnaziala ”Alexandru Ivasiuc”, Scoala Gimnaziala Baita de Sub Codru, Liceul Sportiv Baia Mare, Liceul Teoretic ”Nemeth Laszlo” Baia Mare.

A fost reparat gardul de imprejmuire si masuri de siguranta la Scoala Gimnaziala nr.1 Moisei, Scoala Gimnaziala ”Alexandru Ivasiuc”, Scoala Gimnaziala Cupseni, Scoala Gimnaziala ”Mihai Eminescu” Salistea de Sus. La internatul scolar al Colegiului Tehnic ”CD Nenitescu” Baia Mare se efectueaza controlul de acces in imobil, dar si in institutia de invatamant. De asemenea, s-a asigurat paza, prin firme specializate la scolile gimnaziale ”Dimitrie Cantemir” din Baia Mare si ”George Cosbuc” din Sighetu Marmatiei.

A fost realizat iluminatului incintei/curtii unor unitati de invatamant (Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei si Liceul Teoretic ”Nemeth Laszlo” Baia Mare). S-au derulat proiecte educationale in parteneriat cu institutii publice abilitate pentru prevenirea si combaterea consumului de droguri (”Drogurile intre mit si realitate),  activitatea ”Mirajul Drogurilor” dar si alte activitati specifice pentru tineret (”Educatie pentru viata de familie”).

Masurile intreprinse au contribuit la reducerea fenomenului de violenta si a delincventei juvenile, alocarea de resurse financiare de la bugetele locale pentru realizarea sigurantei in scoli, atragerea parintilor in realizarea obiectivelor propuse, implicarea autoritatilor locale si a reprezentantilor acestora in problemele unitatilor de invatamant. Conform datelor prezentate,  24 de unitati de invatamant nu sunt imprejmuite. In mediul rural, majoritatea unitatilor de invatamant nu sunt asigurate cu sisteme de paza. Este necesara rezolvarea iluminatului pe timp de noapte, refacerea marcajelor rutiere si semnalizarea corespunzatoare in zonele adiacente pentru prevenirea producerii de accidente rutiere.

”Am efectuat o analiza comparativa a rezultatelor obtinute pentru cresterea gradului de siguranta in scoli fata de perioada anterioara (implementarea de sisteme video de supraveghere si antiefractie, asigurarea pazei si accesului in unitatile de invatamant care nu sunt dotate cu sisteme de supraveghere, autorizatii de securitate la incendiu etc). Am constatat ca in judet nu avem suficient personal de specialitate care sa intocmeasca documentatiile necesare pentru depunerea la ISU Maramures, in vederea obtinerii autorizatiilor de securitate la incendiu”, a spus subprefectul Alexandru Cosma.

Inspectoratul Judetean de Jandarmi ”Pintea Viteazul” Maramures a continuat, in teritoriu, campania de prevenire ”Scoala in siguranta” la care au participat aproximativ 1000 de elevi. A fost derulata o actiune comuna pentru combaterea absenteismului scolar si sanctionati contraventional doi elevi care au absentat de la cursuri.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ”Gheorghe Pop de Basesti” al judetului Maramures au efectuat, in perioada aprilie-iunie, controale la 18 unitati de invatamant. Au fost identificate 54 de nereguli, 14 dinte acestea au fost remediate in timpul controlului, fiind aplicate 46 de sanctiuni cu avertisment. La nivelul judetului nostru 35 de cladiri cu destinatia de invatamant nu detin autorizatia de securitate la incendiu.

In perioada aprilie-mai au fost semnalate 13 infractiuni comise in incinta unitatilor de invatamant si in zona adiacenta, conform datelor  furnizate de Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures (10 fapte comise in mediul urban si trei in mediul rural). Politistii maramureseni au desfasurat 113 actiuni preventive, din care 52 pentru respectarea regimului circulatiei rutiere, 36 pentru prevenirea absenteismului scolar si alte 25 de actiuni. De asemenea, au aplicat 95 sanctiuni contraventionale, din care 68 cu privire la circulatia pe drumurile publice, iar alte 26 pentru incalcarea unor acte normative.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. Dora

    Nesiguranta e pe toate trecerile de pietoni din zona creselor,gradinitelor si a scolilor.Zilnic copilul tau risca sa fie nenorocit,la plecare sau la intoarcerea de la scoala,pe oricare dintre trecerile de pietoni.Primarul nu-si risca sanatatea deoarece el se plimba cu masina,asta in timp ce politistii lipsesc din zona trecerilor,in perioada anului scolar.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2