New Delhi, cea mai poluata capitala din lume in 2018

New Delhi a fost cea mai poluata capitala din lume in 2018, au spus marti doua organizatii care masoara poluarea atmosferica si care au realizat un studiu despre cantitatea de particule in suspensie din aer, respectiv parametrul PM2,5, in 61 de capitale din lume, potrivit Reuters, informeaza AGERPRES.

Capitala Indiei, unde locuiesc peste 20 de milioane de persoane, este urmata, in topul celor mai poluate metropole, de capitala Bangladeshului, Dacca, si de Kabul, capitala Afganistanului, potrivit unui studiu realizat de IQ AirVisual, o organizatie elvetiana care culege date despre calitatea aerului la nivel global, si Greenpeace.

Poluarea din New Delhi este cauzata de emisiile vehiculelor si de cele din industrie, de praful provenit de la santierele de constructii, fumul de la arderea gunoiului si a resturilor vegetale ramase in urma strangerii recoltelor de pe campurile din apropiere.

Concentratia anuala medie de PM2,5 in oras, intr-un metru cub de aer, a fost de 113,5 in 2018, se precizeaza in raportul celor doua organizatii, aproape dublu fata de nivelul din Beijing, care ajunge la o valoare medie de 50,9 pe parcursul anului, capitala Chinei ocupand pozitia a opta in clasamentul celor mai poluate capitale din lume.

Particulele in suspensie PM2,5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase deoarece pot patrunde foarte adanc in plamani.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calitatii aerului la 25 micrograme de PM2,5 in metrul cub de aer.

China a facut eforturi ani de zile pentru a aplica norme de mediu si a lua masuri impotriva industriilor poluatoare, iar in ultimii ani a beneficiat de imbunatatiri la nivel legislativ si de o mai mare vointa politica in ceea ce priveste combaterea poluarii.

“In China continentala in special, aceste masuri au dus la imbunatatiri semnificative in reducerea nivelurilor de PM2,5 de la an la an”, au precizat cele doua organizatii in studiul comun.

In India se afla 15 pana la 20 dintre cele mai poluate orase din lume, se mai spune in raport.

“Intrebarea care urmeaza sa-si afle un raspuns este daca exista suficienta vointa politica pentru a lupta agresiv cu grava problema de sanatate din India si a renunta la combustibilii si practicile care polueaza”, a spus Pujarini Sen, purtatoarea de cuvant pentru Greenpeace India.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1