New York a devenit primul stat american care a interzis practica extirparii ghearelor pisicilor

New York a devenit primul stat american care a interzis onixectomia, sau operatia de extirpare definitiva a ghearelor pisicii, o practica extrem de criticata si deja interzisa in mai multe tari, informeaza AFP si Agerpres.

Deja interzisa in mai multe orase americane, dar in niciun stat intreg pana in prezent, aceasta interventie consta in amputarea ultimei falange a degetelor animalului, lasandu-l complet fara gheare. Conventia europeana pentru protectia animalelor de companie, adoptata in 1987 de catre Consiliul Europei, interzice in special extirparea ghearelor si a dintilor acestora, fiind ratificata pana acum de 24 de state europene.

“Extirparea ghearelor este o practica cruda si dureroasa care poate duce la probleme fizice si comportamentale pentru animalele fara aparare”, a declarat, intr-un comunicat, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, care a ratificat luni interdictia votata de parlamentul statului New York in luna iunie.

“Prin interzicerea acestei practici arhaice, ne asiguram ca animalele nu vor mai fi supuse acestor interventii inumane si inutile”, a adaugat el. Extirparea ghearelor va putea fi in continuare efectuata din motive medicale, cand exista un risc pentru sanatatea pisicii, precizeaza textul.

Sustinatorii acestei interventii argumenteaza insa ca aceasta operatie impiedica uneori pisicile sa fie abandonate sau eutanasiate, in conditiile in care proprietarii lor nu le pot impiedica sa zgarie. Societatea veterinara din New York s-a opus textului la momentul examinarii sale, considerand ca extirparea ghearelor ar putea fi justificata in anumite conditii.

“Victorie!”, s-a manifestat pe Twitter asociatia PETA.

“Speram ca alte state (SUA) vor urma in curand”, a declarat la randul ei Linda Rosenthal, membra Adunarii Legislative aflata la originea proiectului – citata in comunicatul guvernatorului.

Conform datelor furnizate de Asociatia americana a veterinarilor (AVMA) pentru 2017-2018, in 25% din casele americane traieste o pisica, ceea ce inseamna peste 30 de milioane de animale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1