New York-ul a introdus avertizari cu privire la continutul de sare al mancarii din meniurile restaurantelor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

sareSimbolul unei mici solnite de sare intr-un triunghi negru a devenit, incepand de marti, metoda de avertizare cu privire la continutul de sare ridicat al anumitor feluri de mancare din meniurile restaurantelor din New York, primul oras american care a facut acest pas in cadrul unei campanii de prevenire a bolilor coronariene, conform Reuters, citata de Agerpres.

Astfel, orice fel de mancare din meniu care contine mai mult de 2.300 miligrame de sare, cantitatea maxima de sare recomandata pentru consumul zilnic de nutritionisti (aproximativ o lingurita de sare), trebuie sa fie insotit de aceasta avertizare.

Masura, care a fost aprobata in unanimitate de New York City Board of Health in luna septembrie, se aplica doar in cazul lanturilor de restaurante care dispun de cel putin 15 locatii comerciale pe teritoriul Statelor Unite si standurilor de gustari amenajate in incinta arenelor sportive si a cinematografelor.

“Nu e deloc greu sa primesti 2,3 grame de sare intr-o singura portie de mancare”, a declarat Dr. Howard Weintraub, codirector al centrului pentru Prevenirea Maladiilor Cardiovasculare NYU Langone.

Noile avertizari tiparite pot deschide ochii clientilor unor lanturi fast-food precum Chipotle sau Subway, care sunt percepute drept “mai sanatoase”, noteaza Reuters. Astfel, un burrito de pui de la Chipotle contine nu mai putin de 2.790 mg. de sare, in timp ce sandvisul picant “Italian sub” de la Subway contine 2.980 mg de sare, aripioarele picante Buffalo Wings de la TGI Friday’s contin 3.030 mg. de sare, iar salata de spanac cu creveti la gratar de la Applebee’s contine 2.990 mg. de sare.

Maladiile cardiovasculare reprezinta principala cauza a mortalitatii premature in New York, cu aproape 17.000 de decese in cursul anului 2013, iar medicii si nutritionistii au avertizat in repetate randuri cu privire la existenta unei corelatii intre consumul ridicat de sare si hipertensiunea arteriala.

Un studiu realizat in 2010 ajungea la concluzia ca, in medie, un newyorkez consuma mai mult de 3.200 mg. de sare pe zi, cu niveluri mai ridicate de consum in randul hispanicilor si afroamericanilor.

“Lucrurile nu se vor imbunatati daca tot ce vor face oamenii va fi sa nu mai manance sare. Dar poate ca vor incepe sa fie mai atenti la cat de multa sare mananca si poate vor cobori si din metrou cu o statie mai devreme pentru a merge putin pe jos, sau nu vor mai lua liftul pentru a urca pana la etajul doi”, a mai sustinut Dr. Weintraub.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2