NICĂIERI CA ACASĂ – Mierea de albină, preferată de romanii care se întorc în străinătate

Mierea de albină este preferată de maramureșenii care se întorc în țările lor de adopție. O spun apicultorii din zona Prislop, pe care i-am întalnit într-o frumoasă zi de weekend la datorie, pe marginea drumului național alături de albinele lor. Am stat de vorbă cu unul dintre ei, iar veștile sunt bune. Producția din acest an de miere de albină este una foarte bună, însă prețurile sunt uun pic mai mari decat anul trecut. Iar asta din cauza faptului că nu se găsește forță de muncă și s-a scumpit carburantul.

„Producția a fost una foarte bună, unul dintre cei mai buni ani de producție. La vanzări ar merge și mai bine, dar e bine, să zicem. O zi mai bună, alta mai proastă, dar e bine. Vanzările au fost mai slabe acum, nu știu care ar fi motivul. Mai ales că turiști sunt destui. Cel mai mult cumpără cei care pleacă afară, ei cumpără mai mult decat ai noștri, de aici.Avem miere polifrloră, floarea soarelui, rapiță, salcăm, tai, căpăceală, propolis. Se caută faguri, dulceață, orice.

Procesul este unul lung, e mult de lucru pentru un borcan de miere. Mierea de floarea soarelui conține lecitină, care e bună pentru memorie, cea de rapiță întărește oasele și articulațiile, căpăceala e bună pentru stomac și digestie. Propolisul este cel mai bun antibiotic natural ș.a.m.d. La prețuri, au crescut un pic. Uun borcan care anul trecut era 25 de lei, acum e 30 de lei. Am crescut prețurile pentru că a crescut combustibilul și mana de lucru”, ne-a Iuga Delia din Sighet.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu