“Nici un boier nu a fost judecat pentru omorarea unui tigan”. Ziua Dezrobirii Romilor, in 20 februarie

PNL

Finalul de saptamana adduce Ziua Dezrobirii Romilor, sarbatorita in fiecare an in data de 20 februarie. Ultima categorie de robi care apartineau proprietarilor particulari au reprezentat-o romii. Singurul drept al unui sclav era cel la viata.

Cu alte cuvinte, stapanul era obligat sa ii dea de mancare si sa-l tina in viata. Totusi, Felix Colson, ziarist francez care a calatorit in Balcani in 1839, mentioneaza in jurnalele sale ca “desi se intampla frecvent, nici un boier nu a fost judecat pentru omorarea unui tigan aflat in posesia sa”.

Data de 20 februarie 1856 reprezinta pentru romii din Romania data eliberarii din sclavie, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text intocmit de Petre Mavrogheni si Mihail Kogalniceanu. 155 de ani mai tarziu, data de 20 februarie a fost declarata oficial Ziua dezrobirii romilor din Romania, prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicata in Monitorul Oficial din 15 martie 2011.

Ziarmm

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2