In nicio tara europeana finantarea sistemului de securitate sociala nu se asigura exclusiv de angajator sau de angajat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Calculator-medieFinantarea sistemului de securitate sociala nu se asigura exclusiv de angajator sau de angajat in nicio tara din Europa, iar o astfel de schimbare brusca va avea cu siguranta impact asupra ocuparii, afirma reprezentantii Blocului National Sindical (BNS).

“In nicio tara din Europa finantarea sistemului de securitate sociala nu se asigura exclusiv de angajator sau de angajat, pentru ca vorbim de solidaritate si de responsabilitate sociala asumata in mod echilibrat intre angajat si angajator. O astfel de schimbare brusca, chiar daca ea ar putea fi facuta fara a afecta in acest moment povara fiscala a angajatorului sau angajatului, va avea cu siguranta impact asupra ocuparii. Acesta este si motivul pentru care statele europene nu au pe agenda o astfel de schimbare, in multe state ratele contributiilor de securitate sociala ale angajatorului si angajatului sunt pastrate la un nivel egal sau aproape egal, o schimbare in asumarea poverii contributiilor de securitate sociala nu este o optiune pe agenda politica”, se arata intr-un comunicat al BNS remis, joi, AGERPRES.

Potrivit BNS, intr-un dispret total fata de cadrul legislativ general, altul decat cel fiscal, si fara niciun fel de fundamentare si evaluare de impact, Ministerul Finantelor Publice propune transferul aproape in totalitate a responsabilitatii finantarii sistemului de securitate sociala de la angajator la angajat.

“Dupa o flexibilizare excesiva a relatiilor de munca operata de Guvernul Boc, masura ce a condus la o reducere semnificativa a protectiei salariatilor, aceasta este o noua dovada de desconsiderare a fortei de munca din Romania. Daca se va continua aceasta tendinta Romania va ajunge o zona de tip ‘Vest Salbatic’, in conditiile in care la nivel European se considera ca e timpul sa fie readuse in discutie si reintarite drepturile sociale ale lucratorilor si dialogul social”, mentioneaza BNS.

Totodata, sindicalistii catalogheaza drept complet gratuita declaratia conform careia puterea de cumparare a salariilor nu va avea de suferit in urma acestor modificari ale Codului Fiscal.

“Probabil Ministerul Finantelor Publice nu stie ca in anul de gratie 2016 nu poti impune angajatorilor privati sa majoreze toate salariile in plata cu un procent sau o suma anume, pur si simplu pentru ca Guvernul nu e parte a acestor contracte de munca. Interventia statului in acest sens poate viza doar aspecte ce tin de standarde minim legal obligatorii de protectie a salariatilor”, se mai arata in comunicat.

Detalii pe agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2