Niciuna dintre parti nu vrea sa cedeze aeroportul din Donetk

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Chiar daca tunurile trag mai rar pe linia frontului in Ucraina, exista un punct strategic pe care cele doua parti sunt decise sa nu-l cedeze: aeroportul din Donetk, comenteaza miercuri France Presse citat de Agerpres.

In timp ce masuri de calmare a tensiunilor, precum retragerea artileriei grele la 15 km de o parte si de alta, au inceput sa fie aplicate, luptele continua fara incetare langa aeroportul capitalei Donbasului, unde au fost suplimentate fortele guvernamentale ucrainene.

Ei sunt aproape incercuiti de rebelii prorusi care detin orasul si imprejurimile sale, dupa ce au esuat in luna mai sa cucereasca aerogara. Fortele Kievului nu sunt aprovizionate decat printr-o fasie de teren ingusta, care ii leaga de satul Avdiivka, situat la nord de pista de zbor.

Marti dimineata, printr-o violare flagranta a incetarii focului, obuze de tancuri si lungi rafale erau trase in apropiere de incinta instalatiei aeroportuare de unde se ridicau coloane de fum negru.

In ajun, un ofiter al serviciilor de informatii militare ale rebelilor, intors dintr-o misiune de observare din “tara nimanui” intre liniile combatantilor declara pentru AFP: “Cand ei trag, noi replicam, pentru a arata ca suntem acolo. Ei sunt foarte bine inarmati, au tancuri T-74, lansatoare de rachete multiple. Nu avem tot ce ne trebuie pentru a-i alunga”.

Rebelii, care au fost scosi din aeroport dupa ce patrunsesera in interior timp de cateva ore la sfarsitul lunii mai, au subliniat intotdeauna importanta pe care acesta o are pentru ei. “El este pe teritoriul nostru”, a declarat agentiei franceze de presa unul dintre liderii autoproclamatei “republici populare” Donetk, Andrei Purghin. Deci nici nu se pune problema unei retrageri pe acest front al armelor grele la 15 km, ceea ce ar insemna sa ridice asediul.

Dar in lipsa unui sprijin mai sustinut din Rusia, ei par sa fi inteles ca aeroportul si pista sunt prea bine fortificate si aparate pentru a fi cucerite.

Pe contul de internet al grupului “Militienii din Novorossia”, care lauda fortele proruse si le asigura propaganda, un autor a publicat acest mesaj luni: “Acest aeroport este o capodopera a epocii sovietice. Abunda in buncare, tuneluri, echipate pentru a rezista unui atac nuclear. El are de doua ori mai mult decat tot ce este nevoie: apa, guri de evacuare, generatoare diesel, ventilatie. Noi nu avem materialul necesar pentru a-l cuceri”.

“Cei care cred ca ii putem infometa pe parasutistii ucraineni de acolo se inseala”, adauga autorul anonim, sub o fotografie a misteriosului sef rebel Igor Strelkov, despre care multi sunt cei care asigura ca el este colonel in armata rusa. “Ei au cu ce sa reziste si noi nu reusim sa le taiem linia de aprovizionare in pofida tuturor tentativelor noastre. Aeroportul din Donetk nu este doar o aschie in piciorul nostru, ci o teribila durere de cap”.

Pentru autoritatile ucrainene, care au ordonat fortelor lor din unele locuri din regiunea Donetk sa-si replieze artileria si sa abandoneze pozitii prea izolate si dificil de aparat, ca de exemplu in apropiere de satul Kommunar, este de asemenea de neimaginat sa abandoneze o instalatie atat de vitala pe care ar putea sa aterizeze avioane-cargo, al caror continut sa le ramana necunoscut.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1