Nicolae Steinhardt, evocat la Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1

conferinta steinhardtLuni, 23 martie, in Amfiteatrul Colegiului National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare a avut loc conferinta cu tema “Convertire si libertate. Modelul Nicolae Steinhardt”, la care a participat istoricul George Ardeleanu, lector la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti.

Moderatorul si initiatorul evenimentului, profesorul baimarean Adrian Sabau, a spus ca a avut ideea de a-l invita pe George Ardeleanu deoarece este una dintre cele mai avizate persoane sa vorbeasca despre Nicolae Steinhardt.

„Am avut ideea de a-l invita pe domnul George Ardeleanu deoarece este unul dintre intelectualii romani contemporani care poate sa se uite intotdeauna cu demnitate in trecut si care a construit o cariera academica exclusiv pe forte proprii si fara a arda etape, asa cum o fac unii dintre intelectualii nostri de astazi.

Domnul profesor este, indicustabil, unul dintre cei mai buni specialisti din Romania in aceasta zona. De ce tema de astazi? Pentru ca, repet, domnul profesor este unul dintre cei mai avizati sa discute despre asta, pentru ca suntem intr-o perioada de post si pentru ca Nicolae Steinhardt este un model de moralitate, asa cum cultura romana are foarte putini in istoria ei”, a precizat Adrian Sabau.

Intr-o sala plina cu elevi, George Ardeleanu a vorbit, printre altfele, despre convertirea lui Nicolae Steinhardt la crestinism, „unul dintre momentele cele mai luminoase ale gulagului romanesc”.

„Este momentul fundamental al biografiei lui Nicolae Steinhardt si este episodul coagulant al cartii sale fundamentale. Este, in acelasi timp, unul dintre momentele cel mai luminoase ale gulagului romanesc.

Convertirea lui Steinhardt nu seamana cu marea convertire de pe drumul Damascului, acea convertire brusca, ci o convertire lenta, cu multe momente de incertitudine, de cautari, cu momente in care se alterneaza entuziasmul cu scepticismul si asa mai departe. Tocmai aceasta dificultate a convertirii pune in evidenta autenticitatea ei.

Daca cititi Jurnalul Fericirii, veti afla acolo ca semnalele apropierii lui Steinhardt de crestinism exista inca din copilarie: sunetele clopotelor din Pantelimon, religia la Spiru Haret si asa mai departe. Vreau sa va spun ca eu am citit toate textele sale interbelice ca sa vad daca exista semnale ale apropierii sale de crestinism. Ei bine, nu am gasit nimic”, spus George Ardeleanu.

Istoricul a citit publicului si profetia neagra a lui Steinhardt despre anul 2000, cuvinte publicate in cartea „Monahul de la Rohia: N. Steinhardt raspunde la 365 de intrebari” (editura Humanitas): „Groaznic. Ca triumful haimanalelor, haidamacilor, teroristilor, fanatismului fundamentalist. Tarile occidentale devenite ori pe cale de a deveni vasalele statelor din Orientul Apropiat. O anarhie feudala bazata pe violenta, brutalitate, nerusinare si inrobirea popoarelor civilizate bolnave de an-gelism si lasitate.

Un cosmar de pe acum in curs de infaptuire. Asta cit priveste statele. Cit priveste indivizii, ei se vor imparti in doua clase; a purtatorilor de revolver si a nepurtatorilor. Primii vor fi oameni liberi (in sens feudal), ceilalti vor deveni iobagi. Curajul si arma vor fi criteriile: resemnatii, fricosii, sedentarii vor constitui noua clasa servila. Vor fi si asociatii de oameni liberi (bande, gang-uri) care vor juca rolul noii nobilimi, noilor stapini”.

La eveniment a luat parte si episcopul Justin Sigheteanul, care a vorbit, pe scurt, despre monahul de la Rohia.

Vlad HERMAN

Foto: Anton MIHIS

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole