Nicolaescu: Conditiile igienico-sanitare din spitale, verificate de la 1 martie

Controalele care vor fi efectuate in unitatile sanitare publice din tara in perioada 1 martie – 31 mai vizeaza verificarea conditiilor igienico-sanitare, a anuntat marti ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la videoconferinta cu reprezentantii directiilor de sanatate publica, relateaza Agerpres.

“In perioada 1 martie — 31 mai 2014 am dispus o actiune ampla de control in toate unitatile sanitare publice, care vizeaza, in principal, verificarea conditiilor igienico-sanitare in care sunt acordate serviciile medicale si, totodata, instituirea unui standard elementar de curatenie. Ma astept sa tratati aceste actiuni de control cu maxima responsabilitate, profesionalism si perseverenta astfel incat, la sfarsitul perioadei de control, managerii sa aplice in mod corect si constant prevederile normelor sanitare si sa inteleaga ca realizarea si intretinerea unei stari optime de curatenie in unitatea sanitara pe care o conduc reprezinta o conditie esentiala, care demonstreaza respectul atat fata de profesionistii din sistem, cat si fata de pacienti. Nu imi doresc ca aceste actiuni sa reprezinte doar controale de constatare a unor situatii care se intampla in spitalele publice din Romania, (…) ci imi doresc ca ele sa reprezinte o schimbare fundamentala in managementul curateniei aplicat de managerii de spitale si, in acelasi timp, o schimbare de mentalitati”, a spus ministrul.

El a adaugat ca acolo unde deficientele igienico-sanitare nu pot fi remediate iar masurile propuse nu pot fi aplicate, sa se dispuna inchiderea unitatilor, a sectiilor cu probleme sau gasirea unor solutii de modificare a structurii unitatii sanitare, astfel incat pacientii sa nu mai fie tratati in conditii inadecvate, care le pot pune in pericol starea de sanatate.

Nicolaescu a solicitat tuturor directiilor de sanatate publica ca pana la 15 februarie sa transmita catre minister planul de desfasurare a actiunii de control, care va cuprinde unitatile sanitare publice cu paturi, perioada efectuarii controlului si echipa de inspectori pentru fiecare spital in parte.

In perioada 3 — 22 martie, echipele de inspectori sanitari ai vor controla calitatea conditiilor de acordare a serviciilor de asistenta medicala, cu exceptia spitalelor de urgenta si a institutelor.

Eugen Nicolaescu a precizat ca rezultatele actiunii de control, lista unitatilor sanitare neconforme, precum si deficientele, masurile si termenele stabilite pentru fiecare unitate in parte vor fi centralizate pana la data de 5 aprilie.

“In saptamana 24-31 martie se vor desfasura controale incrucisate la spitalele judetene de urgenta si institute. Rezultatele actiunii de control se transmit conform machetei de raportare, dar si printr-un raport scris pana la data de 7 aprilie. In cazul acestor controale incrucisate, care vor avea loc la spitalele judetene si institute, Ministerul Sanatatii va stabili planurile, echipele de inspectori si datele exacte la care vor fi programate controalele. Concomitent, in perioada 1 aprilie — 31 mai se vor efectua actiuni de recontrol, pentru a verifica conditiile igienico-sanitare si modalitatea de respectare a masurilor dispuse, iar la sfarsitul fiecarei luni din perioada de recontrol (aprilie si mai) toate directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor transmite MS rapoarte intermediare ale actiunii de recontrol”, a mai afirmat Nicolaescu.

Potrivit acestuia, actiunea vizeaza verificarea normelor privind asigurarea conditiilor igienico-sanitare, a blocului alimentar, a respectarii normelor de supraveghere, de prevenire si control al infectiilor nosocomiale, daca exista cazuri, verificarea modului de aprovizionare cu materiale de curatenie si produse biocide si a modului in care sunt gestionate deseurile sanitare.

“Aceasta actiune de control nu are ca scop principal sanctionarea unitatilor sanitare, ci in principal impulsionarea managerilor de spitale, a directorilor de ingrijiri pentru aplicarea corecta a prevederilor normelor sanitare si efectuarea unor activitati pentru care este nevoie in primul rand de respect pentru pacienti. Evident ca se vor aplica prevederile legale in cazul celor care nu indeplinesc si nu respecta normele. Am speranta ca la sfarsitul celor trei luni de control continuu vom asista la instituirea unui standard elementar de igiena si curatenie in toate spitalele publice din tara, ca se vor institui proceduri proprii care sa asigure respectarea normelor si normativelor”, a mai declarat ministrul Sanatatii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1