Nicolai Tand: Traditiile se pastreaza prin munca

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Dragilor, stiti cu totii cat de mult pretuiesc traditiile si cat imi doresc ca ele sa fie duse mai departe de generatiile ce vin din urma. De curand am fost invitat la Zilele Maramuresului, eveniment organizat in fiecare an pentru a celebra valorile maramuresene.Sunt mandru si tare bucuros sa va anunt ca am devenit oficial Ambasador al Turismului Maramuresean. Alaturi de Mihai Morar, Adi Sana, Paula Seling, Ducu Bertzi, Dumitru Farcas si alte nume reprezentative pentru moroseni am fost recunoscut pentru efortul sustinut de a promova aceasta zona extraordinara si valorile ei.  Discutiile de data asta s-au indreptat si spre ce putem face noi pentru ca mostenirea din batrani sa nu dispara.

Maramuresul istoric este un loc de poveste. Odata ce treci granita judetului intri in alta lume. Maramuresul istoric are insa nevoie si de infrastructura, de sosele bune, pentru ca altfel locurile acelea vor fi imposibil de patruns. Pastrarea traditiilor nu e atat de simpla, cere munca, reguli si implicare. Nu toti locuitorii ii inteleg valoare, oamenii merg peste mari si tari si imprumuta din strainatate tot felul de lucruri. Parerea mea este ca zona trebuie protejata si din punct de vedere architectural, elaborate niste reguli simple si clare, pentru a nu distruge frumusetea autentica. Portile impresionante din lemn e pacat sa fie inlocuite de case colorate in mov sau verde!

Mestesugarii locului, si nu numai, trebuie sustinuti. Sunt meserii din ce in ce mai rare, cum este olaritul, care sunt in pericol de a se pierde. Mestesugarii nostri au nevoie de o legislatie care sa ii protejeze, de un cadru legislativ pentru a-si putea desfasura activitatea. Stiu ca in acest sens exista deja proiecte si tare m-as bucura ca ele sa vina cu o solutie cat de curand.

La intalnirea ce a avut loc la Baia Mare, autoritatile au venit cu promisiuni ferme, ca mare parte dintre aceste probleme se vor rezolva. Ministrul Turismului, prezent acolo, a confirmat si el acest lucru, ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Eu cred cu tarie ca traditiile si istoria noastra ca popor  ne sunt esentiale. Traditia este suma valorilor noastre si trebuie sa avem grija de ea!

In alta ordine de idei, Zilele Maramuresului au fost un prilej minunat de a revedea niste oameni foarte dragi mie, oameni care se confunda cu traditia, oameni care au facut Maramuresul cunoscut peste tot in lume – taragotistul Dumitru Farcas, Daniel Les, unul dintre cei mai vestiti olari romani, Grigore Lese, Angela Buciu sau Stefan Petreus.

Nicolai Tand

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *