Nikkei: Comitetul Nissan va recomanda un director extern in functia de presedinte al Board-ului

Reclame home 1
Reclame home 1

Comitetul de guvernanta al Nissan va recomanda numirea unui director extern in functia de presedinte al Board-ului, un rol diferit de cel de presedinte al companiei, o decizie menita sa duca la descentralizarea puterii la nivel inalt, a anuntat publicatia nipona de afaceri Nikkei, transmit Kyodo si Reuters, informeaza AGERPRES.

Conform actualelor reglementari, cele doua functii sunt detinute de aceeasi persoana. Fostul presedinte Carlos Ghosn a indeplinit ambele functii inainte de arestarea sa. In 19 noiembrie, Carlos Ghosn, in varsta de 64 de ani, a fost pus sub acuzare in Japonia pentru ca ar fi omis sa declare autoritatilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde de yeni (38 de milioane de euro/44 de miliarde de dolari) realizate timp de cinci ani, in perioada 2010 – 2015.

Problema presedintiei Nissan este extrem de importanta dupa ce producatorul auto nipon a descoperit ca unul din motivele pentru care Ghosn a putut fi acuzat de abuz de incredere in forma agravata il reprezinta concentrarea puterii intr-o singura mana.

Joi, directorii Renault si Nissan au reafirmat importanta aliantei, afectata de excluderea fostului presedinte Carlos Ghosn, dar au evitat sa discute potentiala problema litigioasa legata de viitorul presedinte al Nissan.

Jean-Dominique Senard, care efectueaza prima sa vizita in Japonia de cand a fost numit presedinte al Renault, la sfarsitul lunii ianuarie, s-a intalnit cu sefii Nissan. Speculatiile legate de viitorul aliantei au sporit, iar analistii se intreaba daca Senard isi va asuma conducerea producatorului auto nipon.

Informatiile din Nikkei vin dupa ce Comitetul de guvernanta al Nissan a confirmat intr-un comunicat ca a discutat separarea intre functiile operationale si cele de supervizare. Pana in martie, Comitetul va face recomandari Board-ului Nissan privind intarirea guvernantei si modul de numire, inclusiv compensatiile salariale si selectarea presedintelui.

Renault si Nissan au un parteneriat din 1999, in care Renault detine 44,3% din actiunile Nissan, in timp ce Nissan controleaza un pachet de 15% din actiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez. Alianta Renault-Nissan, extinsa in 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit in 2017 cel mai mare producator mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unitati, mai mult decat Volkswagen si Toyota.

In prezent, alianta regrupeaza zece marci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariati si 122 de uzine pe toate continentele.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole