Nikkei: Parisul a informat Tokyo ca vrea sa integreze Renault si Nissan

O delegatie guvernamentala franceza a informat Tokyo ca va cauta o integrare a Renault si Nissan, cel mai probabil sub umbrela unei companii holding unice, a anuntat duminica publicatia nipona Nikkei, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Delegatia, din care a facut parte si Martin Vial, reprezentantului statului francez in consiliul de administratie al Renault, a anuntat de asemenea ca vrea sa-l numeasca pe urmatorul presedinte al Nissan.

Reprezentantii Nissan nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Renault a confirmat joi ca ia in considerare alegerea unui succesor al presedintelui director general Carlos Ghosn, acuzat de nereguli financiare in Japonia, dupa ce ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a cerut in mod public producatorului auto sa convoace o reuniune a Consiliului de Administratie pentru a rezolva problema succesiunii

Duminica, Bruno Le Maire a declarat pentru publicatia franceza Journal du Dimanche, ca directorul general al Michelin, Jean-Dominique Senard, ar fi o optiune buna pentru a conduce Renault.

“Statul francez, in calitate de actionar, va avea un cuvant de spus. Ceea ce va pot spune este ca Jean-Dominique Senard re competente renumite in domeniul industriei auto”, a afirmat Le Maire.

Nissan si Mitsubishi l-au inlocuit pe Ghosn din functia de presedinte, dar Renault l-a pastrat si a transferat temporar indatoririle acestuia directorului operational Thierry Bollore. Guvernul de la Paris, care este principalul actionar al Renault, cu o participatie de 15%.

Renault si Nissan au un parteneriat din 1999, in care Renault detine 44,3% din actiunile Nissan, in timp ce Nissan controleaza un pachet de 15% din actiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianta Renault-Nissan, extinsa in 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producator mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unitati mai mult decat Volkswagen si Toyota.

In 19 noiembrie, Carlos Ghosn, in varsta de 64 de ani, a fost pus sub acuzare in Japonia pentru ca ar fi omis sa declare autoritatilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde de yeni (38 de milioane de euro/44 de miliarde de dolari) realizate timp de cinci ani, in perioada 2010 – 2015.

In prezent, alianta regrupeaza zece marci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariati si 122 de uzine pe toate continentele.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1