Nivelul de colectare a taxelor si impozitelor in 2014 este mult deasupra celui de anul trecut, a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, intr-o conferinta de presa, transmite Agerpres.
Datele prezentate de oficialul MFP arata ca, in primele patru luni ale anului 2014, veniturile administrate de ANAF au fost de 59,45 miliarde de lei, mai mari in termeni nominali cu 3,21 miliarde de lei (sau 5,71%) fata de perioada similara din 2013.
In martie, ANAF a realizat venituri bugetare in valoare de 15,13 miliarde de lei, mai mari in termeni nominali cu 345 milioane (sau 2,34%) comparativ cu luna similara a anului trecut. In aprilie, au fost incasate venituri bugetare in valoare de 17 miliarde de lei, mai mari in termeni nominali cu 1,33 miliarde (sau 8,51%) comparativ cu aprilie 2014.
„Cred ca se poate si mai bine si voi continua masurile de reducere a evaziunii fiscale si de incurajare a conformarii voluntare’, a afirmat Ioana Petrescu.
Ea a precizat ca Directia Generala de Antifrauda Fiscala, care a inceput activitatea partial in acest an, a controlat pana acum 15.000 de firme, a constatat 14.000 de incalcari ale legii si a aplicat sanctiuni de 153 milioane de euro.
Ioana Petrescu a prezentat, joi, un bilant al activitatii sale la trei luni de la preluarea portofoliului de la Finante si a mentionat masurile de crestere economica si de stimulare a mediului de afaceri luate in timpul mandatului sau, referindu-se la neimpozitarea profitului reinvestit — o masura esentiala, care ii va incuraja pe investitori sa-si declare profitul si va stimula dezvoltarea afacerilor—, precum si la simplificarea sistemului de taxe, prin reducerea a 92 de taxe si tarife parafiscale.
In urma celor doua acte normative adoptate de Guvern, au fost puse bazele reducerii a 92 de taxe parafiscale si tarife. In prezent, 27 de taxe au fost deja reduse, iar institutiile cu care MFP a colaborat elaboreaza Ordinele pentru reducerea celorlalte 65 de taxe, astfel incat intregul pachet de 92 de taxe si tarife parafiscale sa fie redus incepand cu 1 iulie.
Ministrul Finantelor a mai mentionat un set de masuri privind imbunatatirea relatiei dintre contribuabil si fisc, absolut necesare pentru cresterea conformarii voluntare.
In perioada imediat urmatoare, MFP va face public un nou model de formular de decizie de impunere, care contine elemente noi. Pe fiecare obligatie de plata va fi tiparit contul IBAN, impreuna cu codul de bare, in care trebuie efectuata plata. Pe verso se vor regasi informatii privind modalitatile de plata.
Un proiect pe termen scurt, care ar putea fi implementat in 3 — 6 luni, este transmiterea electronica a adeverintelor de venit si a certificatelor fiscale intre institutii.
De asemenea, MFP cauta modalitati pentru ca accesul contribuabililor persoane fizice la propriile date fiscale virtuale sa fie simplificat si gratuit, prin intermediul unei aplicatii, folosindu-se username si parola, si analizeaza posibilitatea platii cu cardul a obligatiilor fiscale la Trezorerie, precum si extinderea platformei ghiseul.ro si pentru taxele platite catre bugetul de stat, nu doar pentru taxele locale.