Nivelul de radiatii in interiorul facilitatii nucleare de la Fukushima este mult mai mare decat se estimase initial

Nivelul de radiatii in interiorul reactorului nuclear avariat de la Fukushima este de peste o suta de ori mai mari decat limitele mortale, cel mai inalt nivel de la evenimentul produs in martie 2011, a anuntat operatorul Tepco, transmite vineri AFP, citata de engadget.com, informeaza AGERPRES.

Compania Tepco a trimis la sfarsitul lunii ianuarie o camera video atasata de un robot in interiorul reactorului nuclear 2 si analiza imaginilor filmate in interior permite sa se deduca prezenta de ”radiatii care pot ajunge la 530 sievert pe ora”. Un om expus la o asemenea radioactivitate ar muri aproape instantaneu.

“Exista o marja de eroare ce face ca nivelul sa poata fi totodata mai mic cu aproximativ 30%, dar ramane ridicat”, a confirmat telefonic pentru AFP purtatorul de cuvant al Tokyo Electric Power (Tepco), Tatsuhiro Yamagishi. Recordul anterior, stabilit in 2012, intr-un alt loc in reactorul 2, a fost de 73 sievert, conform Tepco.

“Nivelul extrem de ridicat de radiatii masurat intr-un loc, daca este exact, poate indica faptul ca combustibilul nu este departe si nu este acoperit cu apa”, a declarat postului public NHK Hiroshi Miyano, profesor la Universitatea Hosei, care prezideaza un grup de lucru pentru dezafectarea centralei devastate.

Tepco si partenerii sai nu au reusit sa localizeze combustibilul de uraniu slab imbogatit (LEU) expus, o conditie pentru dezafectarea centralei.

De asemenea in imaginile obtinute de camera este vizibila o gaura cu diametrul de un metru in vasul de presiune, cu posibile prezente de uraniu topit pe un grilaj aflat jos. ”Este posibil sa se fi topit si sa fi facut o gaura in vas (…), insa aceasta este doar o ipoteza la acest nivel”, a declarat purtatorul de cuvant al companiei pentru AFP.

Noile date sugereaza ca autoritatile, care planificasera sa indeparteze combustibilul radioactiv pana in 2018, s-ar putea confrunta cu intarzieri in finalizarea operatiunii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1