Nivelul redus al Dunarii afecteaza navigatia fluviala in Ungaria

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Nivelul apelor Dunarii a coborat miercuri la minime istorice pe trei sectiuni din Ungaria ca urmare a secetei din ultima perioada, ceea ce afecteaza activitatea navelor de croaziera si provoaca pierderi companiilor de shipping, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

In Budapesta, nivelul Dunarii a ajuns pana la 0,61 metri, putin peste minimul istoric de 0,51 metri inregistrat in anul 2003, a anuntat Administratia Nationala pentru Ape din Ungaria.

Turistii si localnicii din Budapesta s-au ingramadit pe pilonii de la baza podului Margareta pentru a putea surprinde o imagine unica a capitalei Ungariei. In schimb, transportatorii fluviali asteapta cu disperare ploile prognozate in zilele urmatoare in Austria si Germania, in speranta ca acestea vor duce la cresterea nivelului apelor si in Ungaria.

Ferenc Kruppa, directorul companiei de shipping Fluvius, a declarat ca in primele opt luni ale acestui an se asteapta la venituri cu unu pana la 1,5 milioane euro mai mici comparativ cu perioada similara a anului trecut, din cauza dificultatilor de navigatie. Kruppa a dezvaluit ca barjele pot fi incarcate doar pana la 25% din capacitate din cauza nivelului redus al apelor.

Gabor Spanyik, director la compania de shipping MAHART Passnave, la care actionar majoritar este statul ungar, a dezvaluit ca vasele care au o adancime de scufundare de peste 1,6 metri trebuie sa se opreasca la Komarom, nord-estul Ungariei, deoarece nu pot naviga pana la Budapesta. Spanyik a adaugat ca autoritatile ungare au interzis navigatia in intervalul 8 p.m. – 5 a.m. pentru marile nave de pasageri si barje, in ideea de a limita riscul ca navele sa esueze.

“Speram ca in urmatoarele patru-cinci zile vor cadea ploi in Austria si Germania iar acestea ar putea creste nivelul apelor cu 0,5-0,6 metri in Budapesta si sectiunea din Ungaria a fluviului”, a spus Spanyik. Acesta a mai precizat ca firma sa a pierdut profituri in valoare de 100 milioane forinti (355.000 de dolari) din cauza restrictiilor de navigatie care au afectat 50 din cele 60 de vase ale sale. Spanyik a mai spus si ca o parte din marile nave internationale de pasageri sunt blocate in Budapesta de doua saptamani.

Rinul este o ruta importanta pentru transportul de materii prime precum cereale, minerale, carbune si produse petroliere. La randul sau, Dunarea este o ruta majora pentru exportul de cereale dinspre Europa de Est spre Europa Occidentala.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *