Nivelul ridicat al colesterolului dauneaza nu numai inimii, ci si facultatilor cerebrale

Nivelul colesterolului nu influenteaza doar sanatatea cardiovasculara, ci si buna functionare a creierului – este ceea ce a demonstrat o echipa de cercetatori americani de la universitatea californiana Davis, al caror studiu este mentionat de passionsante.be citat de Agerpres.

A fost deja sugerata legatura dintre nivelul ridicat al colesterolului si riscul crescut de dementa — implicit de Alzheimer—, iar cercetarile desfasurate la Universitatea Davis merg mai departe, stabilind o relatie directa intre colesterol si prezenta placilor amiloide in creier. Aceste depozite sunt caracteristice bolilor neurodegenerative cum ar fi Alzheimer.

Specialistii americani au analizat prin scanare caracteristicile cerebrale a circa 200 de persoane in varsta (femei si barbati), afectate sau nu de dementa usoara. Rezultatele au aratat ca o valoare ridicata a colesterolului ‘rau’ si una scazuta a colesterolului ‘bun’ se asociaza cu depozite mai mari de beta-amiloida (ce constituie placa amiloida), in timp ce niveluri ridicate de colesterol ‘bun’ si scazute de colesterol ‘rau’ se coreleaza cu concentratii mai mici de beta-amiloida.

Prin urmare, spun cercetatorii, este importanta urmarirea indeaproape de nivelurilor de colesterol, nu numai pentru sanatatea vasculara, ci si pentru facultatile cerebrale. Medicul de familie va aprecia daca este necesara aplicarea unui tratament de scadere a colesterolului, independent de riscul cardiovascular, la varstnicii la care nivelurile sunt la limita si care dau semne de declin cognitiv usor, cum ar fi pierderile de memorie, incheie passionsante.be.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1