Nivelul scazut de glucoza din creier, primul semn al instalarii bolii Alzheimer

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer este un declin al nivelului de glucoza din creier, potrivit unui studiu efectuat recent de oameni de stiinta americani si publicat marti online in jurnalul ”Translational Psychiatry”, informeaza AGERPRES.

Cercetatorii au descoperit ca scaderea nivelului de glucoza din creier apare in etapele incipiente ale dizabilitatii cognitive — inainte de aparitia primelor simptome ale tulburarilor de memorie. Nu se cunoaste deocamdata daca aceasta este o cauza sau o consecinta a disfunctiei neurologice, insa noua cercetare efectuata la Scoala Medicala Lewis Katz al Universitatii Temple (LKSOM) demonstreaza fara echivoc faptul ca un nivel scazut de glucoza la nivelul creierului declanseaza declinul cognitiv, in special deprecierea memoriei.

”In ultimii ani, evolutia tehnicilor imagistice, cu precadere tomografia prin emisie de pozitroni (Positron Emission Tomography — PET), au permis cercetatorilor sa identifice schimbari subtile la nivelul creierelor pacientilor cu anumite grade de dizabilitate cognitiva”, a explicat medicul Domenico Pratico profesor la Centrul pentru Medicina Translationala din cadrul LKSOM. ”Una dintre acestea ce a fost raportata cu consecventa este o descrestere a disponibilitatii de glucoza din hipocamp”, a subliniat el.

Hipocampul joaca un rol esential in procesul stocarii amintirilor. Acesta, ca si alte regiuni ale creierului, se bazeaza in exclusivitate pe glucoza ca sursa de energie — fara ea neuronii ar ”flamanzi” si in final ar muri.

Noul studiu este primul de acest fel care asociaza in mod direct deprecierea memoriei cu nivelul scazut de glucoza din creier, in mod specific printr-un mecanism ce implica acumularea unei proteine cunoscuta sub numele de fosfoproteina tau, dupa cum se arata pe site-ul universitatii. Aceeasi sursa mentioneaza ca cercetarea este de asemenea prima care numeste o proteina cunoscuta drept ”p38” drept potential medicament alternativ recomandat pentru tratarea bolii Alzheimer specificandu-se faptul ca neuronii activeaza p38 ca raspuns la deficienta de glucoza — posibil un mecanism de protectie.

Dr. Pratico s-a aratat foarte incantat de aceste descoperiri spunand ca ”acum exista o multime de dovezi care sugereaza ca p38 este implicata in aparitia bolii Alheimer”.

In plus, acesta este de parere ca ”exista o posibilitate destul de mare ca acele tipuri de episoade (de deficienta de glucoza — n.r.) sa aiba legatura cu diabetul”, a mai spus acesta precizand ca ”diabetul de tip 2 rezistent la insulina este o cauza binecunoscuta a dementei”.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *