Noi cercetari arheologice la fortificatia dacica de la Oarta de Sus – Magura, campania 2019

In perioada 11-23 noiembrie, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, institutie publica de cultura aflata in coordonarea Consiliului Judetean Maramures, a efectuat o noua campanie de cercetari la situl arheologic de la Oarta de Sus, punctul “Magura” (com. Oarta de Jos, jud. Maramures).

Colectivul de cercetare a fost alcatuit din dr. Marius Ardeleanu (rsponsabil stiintific), dr. Dan Pop (Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie) si Daria Dabal (Glamorgan Gwent Archaeological Trust, Marea Britanie). Echipei de cercetare i s-au alaturat si Dorian Ghiman (conservator), Zamfir Somcutean (restaurator) si Raul Cardos (arheolog, MJIA). De asemenea, la sapaturile arheologice au participat si masteranzi de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca – Facultatea de Istorie si Filosofie, sectia Arheologie si Studii Clasice (Murgu Vlad, Barbocz Beata si Gotsman Annabella) si voluntari (Contiu Dragos – cercetator independent). Fondurile necesare cercetarii arheologice au fost asigurate de muzeul baimarean si Asociatia Culturala Omnis Barbaria (Baia Mare).

Cercetarile din acest an au vizat panta sud-vestica a Dealului Magura. In aceasta zona, in urma masuratorilor magnetometrice efectuate in 2013, s-a conturat un posibil sistem de fortificatie.

“In acest an (2019) s-a trasat o sectiune de 15 x 1,5 m in care a fost surprins un sant cu o latime de 4,8 m, ceea ce atesta, pentru prima data documentat arheologic, existenta unei fortificatii din perioada dacica. Materialul arheologic din acest an este alcatuit din fragmente ceramice specifice celor trei perioade istorice identificate si in anii anteriori pe Dealul Magura (Neolitic Mijlociu, Eneolitic si Epoca dacica) si cateva fragmente de aschii si unelte din piatra cioplita (din silex si obsidian).

Confirmarea unui sistem de fortificatie din perioada dacica, prin cercetari arheologice, este deosebit de importanta pentru istoria regionala, deoarece, desi se afirma in literatura de specialitate existenta pe Dealul Magurii a unei fortificatii dacice, elemente ale acestei fortificatii (val si sant) nu au fost surprinse pana in acest an in urma cercetarilor din anii anteriori (1969-1970, 1985-1986, 2017-2018).

Cercetarile vor continua si in anii urmatori in vederea documentarii sistemului de fortificatie din perioada dacica si a asezarilor din perioadele istorice anterioare. In campania din anul 2020 se are in vedere investigarea zonei aflate la nord-vest de santul identificat in acest an, unde este de presupus existenta unui sistem de palisada si a unui posibil al doilea sant apartinand fortificatiei dacice de pe platoul Dealul Magura”, precizeaza reprezentantii Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1