Noi manevre de amploare ale NATO in tarile baltice si Polonia

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

soldatiNoi manevre ale NATO in care sunt implicati 6.000 de militari, tancuri Abrams si bombardiere B-52 au inceput luni in tarile baltice si Polonia pentru a linisti aceste state, ingrijorate de ambitiile Rusiei dupa declansarea crizei ucrainene, in primavara lui 2014, relateaza AFP citata de Agerpres.

Rusia si-a intensificat prezenta militara in regiunea Marii Baltice, in special in spatiul sau aerian, alimentand temerile si nervozitatea celor trei tari baltice, aflate in spatele Cortinei de fier pana in 1990.

Statele membre NATO au raspuns printr-o intensificare considerabila a exercitiilor lor militare in estul Europei.

„Aceste manevre sunt printre cele mai importante organizate in Lituania de la aderarea sa la Alianta nord-atlantica in 2004”, a declarat presei, la Vilnius, generalul Almantas Leika, comandantul armatei terestre lituaniene.

„Prezenta importanta a trupelor aliate sta marturie solidaritatii NATO cu tarile din regiune”, frontaliere Rusiei, a adaugat el.

In total, 13 tari ale Aliantei nord-atlantice participa la manevrele cu numele de cod „Saber Strike 2015”, organizate sub egida SUA.

Lituania, Letonia si Estonia, incorporate cu forta in URSS intre finalul celui de Al Doilea Razboi Mondial si 1991 si care se tem de o eventuala tentativa a Rusiei de a le destabiliza, au cerut luna trecuta NATO sa asigure o prezenta militara permanenta de cateva mii de soldati in regiune.

Alianta nord-atlantica nu a raspuns inca acestei cereri, a declarat luni pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului lituanian al Apararii, Mindaugas Neimontas.

Din 2004, NATO supravegheaza spatiul aerian al celor trei tari baltice care nu dispun de mijloace si au un potential militar propriu scazut.

Exercitiul „Saber Strike 2015”, prevazut sa dureze pana la 19 iunie, are loc dupa desfasurarea neanuntata, saptamana trecuta, de catre Rusia, a unor manevre in care au fost angrenati 12.000 de militari si 250 de avioane.

In acelasi timp, in nordul Suediei se deruleaza pana la 4 iunie manevrele „Arctic Challenge Exercice (ACE)”, care implica fortele aeriene ale mai multor tari nordice si ale NATO.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2