Noi martori audiati in procesul lui Chereches. Declaratii in detaliu

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Miercuri, 14 iunie, la Tribunalul Cluj s-a derulat un nou termen din procesul lui Catalin Chereches.

Instanta a chemat la audieri o parte din martorii implicati in dosar. Printre acestia s-a aflat si Liviu Bala, care n-a fost insa prezent, cerand amanarea din motive de sanatate.

Urmatorul termen de judecata a fost fixat de magistratii Tribunalului Cluj pentru data de 12 iulie.

Declaratiile in detaliu ale martorilor prezenti pot fi consultate mai jos.

__________

Czigler Erika-Gabriela

Arat că am lucrat ca agent reclame publicitare în cadrul SC E MM în perioada 02.04.2013 – 26.10.2015, când mi-am dat demisia. Totodată, în perioada 01.02.2016 – 17.02.2017, am lucrat ca specialist marketing în cadrul Asociației Free Media, când mi-am dat demisia. Președinte a acestei asociații a fost Somay Anamaria.

Ca atribuții de serviciu am avut, contactarea clienților, stabilirea și încheierea contractelor cu aceștia, trimiterea facturilor către clienți și a chitanțelor aferente, dacă era cazul (când se plătea numerar), în baza contractelor încheiate. Nu am avut nici o atribuție legat de depunerea banilor în bancă și nu aveam nici drept de semnătură în bancă.

În perioada mai – iunie – iulie 2015 am fost contactată de Șpan Cristian, șeful meu, care mi-a solicitat să merg până la el acasă. Nu mi-a spus motivul. Am mers la acesta acasă, unde am constatat prezența unui fost coleg de serviciu, Claudiu Orha – agent reclame publicitare și a numitului Dalida Florin. Șpan a scos dintr-o pungă de hârtie de culoare albă o sumă de bani, circa 7 mii – 8 mii lei, nu mai rețin exact, spunându-mi să merg cu ea la bancă. Altceva nu mi-a spus și nici eu nu l-am întrebat.

Este singura dată când Șpan mi-a dat o sumă mare de bani pe care să o duc la bancă. Au mai fost situații când Șpan m-a trimis la bancă cu sume mici de bani, dar pentru a plăti facturi către furnizori.

Nu l-am întrebat pe Șpan nimic în legătură cu această sumă de bani pentru că potrivit cutumei, în momentul în care am ajuns în bancă l-am sunat la telefon și i-am dat-o la telefon pe angajata băncii pentru a-i comunica acesteia ce să facă cu suma de bani în discuție. Este vorba de BRD sucursala Baia Mare. Angajata BRD mi-a preluat banii, a operat tranzacția, mia eliberat un ordin de plată pe care eu nu l-am semnat, neavând drept de semnătură în bancă. Nu m-a interesat să citesc mențiunile inserate în acel O.P.

Precizez că în momentul remiterii banilor Șpan nu mi-a spus să duc acești bani la Anamaria Somay, ci la bancă, așa cum am arătat mai sus. Tot conform uzanței, după ce angajata băncii mi-a predat acel O.P., l-am dus la sediul SC E MM, mai exact la contabilitatea societății. Am intrat în biroul Contabilitate, dar nu am găsit-o pe contabila Cristina Petruț, aceasta fiind în acea zii în concediu sau probabil și-a luat o zi liberă. Întâmplător, doamna Anamaria Somay se afla într-un birou alăturat, având ușa deschisă la acesta și m-a văzut când am intrat în biroul Contabilitate, m-a chemat la ea și mi-a cerut să îi arat acel O.P. Nu știu de unde Anamaria Somay a știut că eu am dus la contabilitate un O.P., presupun că numai de la domnul Șpan a știut. Nu am vrut să i-l arat fără să am permisiunea domnului Șpan în acest sens, așa încât i-am sus sus-numitei că trebuie să îl sun pe Șpan și sî îi cer permisiunea în sensul mai sus menționat. Anamaria Somay nu mi-a răspuns nimic la această chestiune, iar eu m-am retras în alt birou pentru a-l suna pe Șpan și a-i cere permisiunea raportat la solicitarea făcută de Anamaria Somay. Întrebată fiind de instanță, de ce m-am retras în alt birou în condițiile în care oricum îi adusesem la cunoștință lui Anamaria Somay de chestiunile mai sus arătate, precizez că nu am vrut să vorbesc în prezența ei cu Span Cristian cu toate că nu aveam să îi comunic acestuia nimic în plus, decât a-i cere permisiunea vis-a-vis de biletul la ordin pentru a-l arăta sus-numitei, plus că nici nu am fost intimidată și nici nu m-am simțit vreodată intimidată de Anamaria Somay. Am mers în alt birou, l-am sunat pe Șpan, i-am spus solicitarea lui Anamaria Somay, iar Șpan mi-a spus că pot să îi arat O.P.-ul. Arat că nu lăsasem O.P.ul la contabilitate, Anamaria Somay văzându-mă că vreau să intru acolo m-a chemat la ea și a urmat cele mai sus relatate, după care am mers la contabilitate și am lăsat biletul pe biroul numitei Petruț Cristina, care lipsea.

Nu știu dacă Orha Claudiu sau Dalida Florin au văzut când Șpan a scos din acea pungă de hârtie suma de bani de mai sus și mi-a remis-o. Arat că cei doi, respectiv Orha și Dalida se aflau în curte, la fel ca și mine și Șpan. Între cei doi și noi era o anumită distanță, dar nu mai rețin exact.

Arat că SC E MM avea cont deschis la BRD. Nu cunosc ce operațiuni a făcut angajata băncii, deci nu știu în ce cont a depus aceasta banii. Angajata băncii nu mi-a solicitat actul de identitate când i-am dat suma de bani.

Arat că angajata băncii mă știa pentru că eu de câte ori 3 am fost trimisă la bancă am mers la aceeași agenție și la aceeași angajată a băncii, aceasta din urmă știind toate operațiunile pe care le făcea Șpan Cristian. Arat că procedura era în felul următor : de câte ori eram trimisă la bancă, când ajungeam la angajata în discuție eu îl sunam pe Șpan, i-o dădeam la telefon pe angajata băncii și Șpan îi spunea ce să facă cu banii pe care eu eram trimisă să îi depun la bancă. Arat că și Claudiu Orha a fost trimis la fel ca și mine de mai multe ori în bancă pentru aceleași motive.

Nu am avut nici o discuție Anamaria Somay legat de prezența speță, aceasta mi-a spus doar că urmează să fiu citată la D.N.A., iar când am primit citație am mers la aceasta și i-am solicitat o zi liberă tocmai pentru a mă putea prezenta la sediul D.N.A. Cluj. Nu am discutat nimic cu aceasta, respectiv Anamaria Somay nu mi-a spus să declar sau să nu declar ceva anume.

Întrebată fiind de instanță, cum își explică faptul că la bancă a depus o sumă de bani în numerar și i s-a eliberat în schimb un ordin de plată, pot să răspund doar faptul că eu am făcut ceea ce mi-a cerut Șpan.

Îmi mențin declarația dată în fața procurorului, respectiv cea din data de 09.05.2016 pentru că am declarat adevărul.

Întrebare procuror : dacă de fiecare dată când s-a dus la bancă a depus bani cash sau a mers cu un ordin de plată pentru a face plăți ?

Răspuns : a fost când am fost trimisă cu bani cash și i-am depus în numerar și situații în care am depus ordine de plată. Au mai fost situații în care deși am fost trimisă să depun bani în numerar, mi s-a eliberat în schimb de angajata băncii ordin de plată. De toate aceste tranzacții domnul Șpan știa. Așa cum am arătat mai sus, eu la bancă nu am fost niciodată fără să fiu trimisă de Șpan. Întrebare procuror : dacă i s-a cerut actul de identitate când a depus alte sume în afară de aceea de 7 mii lei ? Răspuns : angajata băncii nu îmi cerea actul de identitate pentru că deja mă știa.

Întrebare procuror : dacă o cunoaște pe angajata băncii ?

Răspuns : nu știu dacă rețin bine prenumele acesteia, probabil Monica, dar nu sunt sigură, iar numele de familie nu mi-l amintesc deoarece a trecut atâta vreme de la acel moment. Șpan Cristian nu mi-a spus niciodată numele acestei angajate, iar eu am fost la aceeași agenție BRD, respectiv aceea de pe strada Unirii, situată lângă magazinul Maramureș.

Întrebare procuror : dacă știe cine a completat ordinul de plată care i s-a eliberat în schimbul remiterii sumei de 7 mii – 8 mii lei ?

Răspuns : angajata băncii a completat acest O.P.

Întrebare procuror : cine figura ca emitent pe ordinul de plată, era menționat SC E Maramureș ?

Răspuns : da, SC E MM era trecut.

Întrebare instanță : de unde știe martora că la mențiunea emitent era trecută această societate în condițiile în care anterior a declarat că nu a citit O.P.ul în discuție ?

Răspuns : sincer, nu mai știu.

Întrebare procuror : cum explică că în extrasele de cont eliberate de BRD nu figurează această depunere a sumei de 7 mii 8 mii lei făcută de martora ?

Răspuns : eu asta am făcut ce am declarat mai sus. Nu știu de ce nu figurează în extrase această operațiune în condițiile în care angajata băncii mi-a eliberat O.P.-ul. 4

Întrebare procuror : cum explică martora faptul că în f.u.p. nu a declarat că în momentul în care a ajuns la sediul firmei cu O.P.-ul s-a întâlnit cu Anamaria Somay ?

Răspuns : nu am spus de această chestiune la procuror pentru că nu am fost întrebată. Procurorul m-a întrebat ce am făcut cu acel O.P. și eu am răspuns la întrebarea care mi s-a adresat. Îmi mențin încă odată ce am declarat la procuror și ce am declarat și azi.

Întrebare av. inc. Gherman : când Șpan i-a dat banii, dacă i-a numărat ?

Răspuns : da, am numărat banii, dar nu mai rețin exact cuantumul.

Întrebare av. inc. Gherman : cum a procedat funcționarul bancar după ce a predat suma de bani ?

Răspuns : am răspuns deja mai sus, precizez încă odată că nu eu am completat O.P.ul ci angajata băncii, la indicațiile domnului Șpan.

Întrebare av. inc. Gherman : cine a semnat O.P.u.l?

Răspuns : eu nu l-am semnat. Nu știu dacă angajata băncii l-a consemnat.

__________

Somay Annamaria

În privința numitului Șpan Cristian, arat că am primit de la acesta o singură dată în luna decembrie 2014 suma de 2 mii lei cu titlu de împrumut la solicitarea mea, sumă pe care i-am și restituit-o în luna ianuarie sau februarie 2015. Alte situații în care Șpan să îmi dea mie o altă sumă de bani nu a existat.

Știu că Șpan a primit bani de la inculpat, inclusiv prin intermediul meu, bani pe care inculpatul îi dădea pentru salariile angajaților SC E MM. Eu am intermediat cele arătate mai sus în mai multe perioade in care Șpan și inculpatul erau certați, deci nu își mai vorbeau așa încât am refuzat să mai fac acest lucru când am văzut că banii pe care inculpatul îi trimitea pentru a plăti salariile angajaților nu ajungeau la aceștia, ci Șpan îi folosea în scop personal, respectiv l-am văzut achiziționându-și o mașină, obiecte personale, ca ceas.

Angajații SC E MM veneau și mi se plângeau că nu își primesc salariile rugându-mă să îi comunic lui Șpan Cristian că și ei au familii de întreținut, sens în care i-am spus lui Șpan că nu mai sunt de acord să îi cer inculpatului bani cu titlu de împrumut, în numele lui, decât în condițiile în care banii pe care inculpatul mi dă în sensul solicitat să ajungă la angajați, adică să îi împart eu direct acestora. Nu știu dacă toate sumele pe care inculpatul le-a dat lui Șpan pentru funcționarea SC E MM au fost cu titlu de împrumut, însă, cele pe care le-a dat prin intermediul meu au fost cu acest titlu deoarece inculpatul îmi spunea să îi transmit lui Șpan că „Șpan nu e gagica lui să îl recompenseze cu cadouri” și că se așteaptă să și primească înapoi banii împrumutați. Cherecheș a avansat aceste sume de bani pentru că era interesat de buna funcționare a SC E MM prin intermediul căreia își făcea publicitate. Șpan de asemenea îl presa tot timpul pe inculpat că dacă nu dă bani pentru plata salariilor angajaților aceștia nu lucrează așa încât nici inculpatului nu i se face publicitate, iar înțelegerea dintre cei doi, în sensul menționat nu poate fi onorată.

Arat că la un moment dat am și semnat un contract de împrumut, în calitate de martor, încheiat între inculpat și Șpan, inculpatul în calitate de împrumutător iar Șpan de împrumutat, obiectul contractului fiind o sumă mare de bani, nu rețin exact cuantumul, rețin doar că era de ordinul sutelor de mii de euro. Acest contract, din câte rețin, a fost încheiat în cursul anului 2012 sau 2013, chiar înainte ca Șpan să achiziționeze SC E MM.

Eu știu că Șpan a fost proprietarul acestei societăți, așa s-a și comportat. Nu știu ca inculpatul să fi preluat această societate prin intermediul lui Șpan, iar acesta din urma să fie trecut în acte. Nu știu dacă cei doi au avut asemenea discuții. Nu am fost la discuțiile dintre cei doi.

În cadrul SC E MM eu mă ocupam de partea editorială în baza unei înțelegeri verbale avute cu Cristian Șpan. Arat că eu niciodată nu m-am înțeles bine cu Șpan Cristian, doar că la începutul colaborării nu ne certam. Am colaborat cu Șpan Cristian în perioada 2013 – toamna anului 2015. În toamna anului 2015, într-o noapte am primit un SMS de la Cristian Șpan prin care mi-a spus că nu mai am ce căuta în sediul SC E MM, altfel o să mă i-a poliția. Neavând un contract în formă scrisă încheiat cu acesta nu mi-am mai permis să intru în sediul firmei. Am rugat un coleg să îmi i-a lucrurile persoanele și cu ceilalți colegi ne-am întâlnit la un suc și le-am adus la cunoștință faptul că nu mai colaborez cu trustul.

Colegii m-au întrebat îngrijorați ce se va întâmpla cu ei, iar eu le-am spus că doresc să deschid un site și dacă vor pot să vină să lucreze cu mine, lucru care s-a și întâmplat, o parte din ei au plecat de la trust și au venit și au lucrat cu mine.

Când colegii au început să își dea demisia și să plece din trust, Șpan m-a amenințat că voi putrezii în închisoare, la fel ca prietenul meu Cherecheș, motiv pentru care am vrut să fac o plângere dar am renunțat pentru că nu am vrut să îi fac rău, dar acum îmi pare rău că nu am făcut-o. Încă o anumită perioadă de timp mi-a mai trimis mesaje prin colegi că o să aibă el grijă de mine, inclusiv pe unii colegi i-a amenințat.

Nu știu ca inculpatul să îi fi cerut lui Șpan ca acesta să îmi dea suma de 10 mii lei direct sau prin intermediul lui Czigle Erika Gabriela.

Este posibil ca Czigler Erika să îmi arate ordine de plată, fiind situații în care având în vedere că eram restanți și nu se tipăreau articolele pentru că nu am achitat tipografia, am ajuns 3 să cer să mi se arate aceste plăți întrucât nu credeam că Șpan le achitase în condițiile în care tipografie refuza să ne tipărească materialele. Nu îmi aduc aminte dacă în perioada mai – iulie 2015 Czigler Erika mi-a prezentat un ordin de plată emis de SC E MM la solicitarea lui Șpan Cristian.

Știu că Czigler Erika se ocupa în cadrul SC E MM de partea de marketing. Eu nu știu ca aceasta să fi avut atribuții legate de contabilitatea firmei. Nu știu să fi făcut depuneri de bani în bancă în condițiile în care știu că nu avea drept de semnătură în bancă ci doar Șpan Cristian și contabila Cristina Petruț.

Nu am discutat niciodată în privat cu Czigler Erika chestiuni legate de prezenta cauză, însă dimineața la cafea împreună cu ceilalți colegi s-a dezbătut cazul inculpatului, plus că știam că voi fi citată la DNA pentru a da declarație, lucru pe care l-am și aflat mai întâi de pe facebook și apoi de la DNA. Pe facebook s-a scris și de Czigler Erika că ar fi dat o sumă de bani. I-am spus lui Czigler Erika că dacă va fi citată să declare adevărul și am făcut acest lucru pentru că ea este o fire mai timidă, emotivă și se panichează. Când a fost citată la D.N.A. i-am spus că îi dau câte zile libere dorește pentru că ea nu a avut niciodată de a face cu organele judiciare și efectiv această citare a terminat-o psihic, sens în care nu am putut ca și subalternă să nu o susțin cel puțin moral.

Îmi mențin declarația dată în faza de urmărire penală, am spus și atunci adevărul.

Întrebare procuror : să detalieze martora contractul de împrumut încheiat între Șpan și inculpat, de care a făcut vorbire în declarație și la încheierea căruia a participat în calitate de martoră ?

Răspuns : a trecut ceva vreme de atunci, nu îmi aduc aminte exact conținutul, însă așa cum am arătat rețin că obiectul contractului a fost o sumă mare de bani, au fost și clauze contractuale, în sensul că dacă Șpan nu va restitui inculpatului suma de bani împrumutată, SC E MM urma să îi facă publicitate în contul sumei de bani în discuție sau chiar să i se predea bunuri aparținând firmei cum ar fi echipamente tehnice sau altele. Erau trecute mai multe mențiuni, dar nu mai rețin, așa cum nu mai rețin exact nici conținutul contractului. Ulterior, din câte rețin s-a mai pus problema a încă unui contract de prestări servicii de publicitate, cred că a și fost întocmit în scris pentru că rețin că am semnat în calitate de martor, dar nu știu dacă în concret s-a pus în executare pentru că Șpan și inculpatul se și certau, rupeau înscrisurile, iarăși discutau, iar inculpatul cerea tot timpul garanții în schimbul banilor împrumutați lui Șpan.

Întrebare procuror : dacă știe că sumele de bani cu privire la care susține că inculpatului Cherecheș le-a dat lui Șpan Cristian cu titlu de împrumut, au fost folosite de acesta din urma în scop personal sau pentru activitatea SC E MM ?

Răspuns : nu știu dacă toate sumele date de inculpat către Șpan au fost folosite de către acesta din urmă în interes personal, însă, din cele pe care inculpatul i le-a remis prin intermediul meu, un procent mic a ajuns la angajați. O parte Șpan îi folosea și la clubul sportiv, avea și prietene, avea multe cheltuieli.

Întrebare procuror : dacă sumele de bani cu privire la care susține că ar fi fost împrumutate făceau obiectul contractului de împrumut de care a făcut vorbire mai sus sau vizau alte înțelegeri dintre cei doi ?

Răspuns : nu știu, cei doi nu îmi dădeau explicații.

Întrebare instanță : ce s-ar fi întâmplat din punctul de vedere al martorei dacă inculpatul ar fi încetat să îi mai remită bani lui Șpan ?

Răspuns : părerea mea este că se ajungea unde s-a și ajuns, la acest dosar, plus că eu iam atras atenția inculpatului de mai multe ori să nu îl mai umilească pe Șpan în public, existând riscul ca și acesta să se enerveze și să reacționeze, plus i-am atras atenția inculpatului în propria casă să aibă grijă cu Șpan, care din punctul meu de vedere este un perfid, inculpatul replicându-mi să îmi văd de treaba mea și să nu mă mai leg de prietenul lui, întrucât la acel moment erau în relații bune.

Întrebare procuror : care este motivul pentru care numai acum și-a adus aminte că a fost martoră la încheierea unui antecontract de împrumut între inculpat și martorul Șpan, aspecte pe care nu le-a declarat când a fost audiată în calitate de martor în dosarul nr.12/P/2013 al D.N.A. Serv. Teritorial Cluj, întrebările vizând aceste aspecte și la care martora a răspuns că nu știe nimic ?

Răspuns : în faza de urmărire penală am fost extrem de presată de organele judiciare, sens în care am ajuns la un moment să nu îmi doresc să dau declarație de teama deoarece mau amenințat tot timpul că pot fi acuzată de mărturie mincinoasă. Am fost audiată o singură dată în faza de urmărire penală, deci în acest dosar am fost chemată o singură dată de organele de urmărire penală și de atunci până azi nu am mai fost solicitată de nici un organ judiciar în acest dosar. Am fost de asemenea presată de organele de urmărire penală în alt dosar al D.N.A. vizându-l tot pe inculpat și toate aceste presiuni mi-au afectat viața personală, respectiv căsnicia și chiar dacă am reușit să îmi refac viața azi sunt nevoită să dau declarație în acest dosar deși acasă am un copil pe care nici să îl alăptez nu mai pot pentru că mi-am pierdut laptele. Cauza consider că este aceeași, respectiv stresul la care am fost supusă. Întrebată fiind de instanță, arat că până la acest moment nu am formulat nici o sesizare sau plângere împotriva organelor de urmărire penală și știu că nici inculpatul dar posibil să o fac pe viitor și mai arat că în privința inculpatului deși i-am atras atenția în mai multe rânduri în privința caracterului lui Șpan Cristian, acesta nu a ținut seama de cele ce i le-am spus și nu este singurul vis-a-vis de care nu a ținut seama de sfaturile mele, adică eu i-am atras atenția cu privire la alți colaboratori de a-i săi cu privire la care trebuie să aibă grijă, dar nu a făcut-o, consecința văzându-se azi, respectiv s-a ajuns unde s-a ajuns.

Precizez că în acest dosar nu am fost supusă presiunilor așa cum am fost supusă în alt dosar penal care îl vizează pe inculpat. În acest dosar am fost chemată o singură dată la D.N.A. și audiată în calitate de martor.

Cu privire la consemnarea solicitată de apărătorul inculpatului, o confirm din nou, da, este adevărat că așa am spus după ce am relatat la începutul declarației ceea ce știu legat de prezenta speță, rugând instanța să îmi adreseze întrebări pentru că eu știu multe dar îmi este frică să spun pentru a nu fi tratată ca la D.N.A.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2