Noi studii atrag atentia asupra riscurilor pentru sanatate a tigaretelor electronice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Noi studii prezentate la Milano avertizeaza asupra potentialelor riscuri asupra sanatatii a tigaretelor electronice, care nu ar trebui vandute ca alternativa la tigarile conventionale, relateaza EFE, informeaza AGERPRES.

Studiile arata ca toate lichidele folosite pentru tigaretele vandute in noua tari europene contineau cel putin o substanta cu risc pentru sanatate. Pe de alta parte, rezultatele unui sondaj realizat intre fumatorii de tigari electronice nu au permis sa se confirme daca aceasta practica ii ajuta pe consumatori sa renunte la fumat, contrar celor afirmate de cei care sustin aceste dispozitive.

Studiile au fost prezentate la Congresul International al Societatii Europene de Boli Respiratorii unde s-a remarcat riscul pe care il presupune atat fumatul tigarilor electronice, cat si al celor conventionale.

Intre componentele detectate in lichidul folosit la tigaretele electronice, cel putin doua substante — metilciclopentan si alfa Ionona — pot provoca alergii, simptome de astm sau dificultati la respiratie pentru cei care le inhaleaza, potrivit unui studiu realizat de Constantine Vardavas, de la Universitatea din Creta.

Studiul a avut in vedere 122 de marci de tigarete electronice vandute in Grecia, Spania, Germania, Olanda, Marea Britanie, Ungaria, Romania, Polonia si Franta. „Cercetarile noastre au dezvaluit ca lichidele folosite pentru tigaretele electronice vandute in Europa au componente care irita caile respiratorii”, a subliniat Vardavas.

Un alt studiu, bazat pe un sondaj realizat in randul a peste 30.000 de persoane in Suedia, a detectat ca uzul tigaretelor electronice este frecvent in randul celor care fumau deja tigari conventionale si ca persoanele care fumau ambele tipuri erau cei care prezentau mai multe afectiuni respiratorii.

Responsabilii sondajului au admis, totusi, ca „este nevoie de mai multe cercetari pentru a preciza daca uzul tigaretelor electronice contribuie la renuntarea la fumat sau daca acestea fac sa creasca riscul unor boli respiratorii”.

Al treilea studiu avertizeaza ca este necesar sa se mentina o atitudine „critica si precauta” cu privire la tigaretele electronice si ca persoanele care le folosesc trebuie sa fie constiente de „potentialele lor riscuri”.

Studiul a detectat o crestere mai mare a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale, la subiectii care au fumat tigarete electronice cu nicotina, decat la cei care au fumat alte substante decat nicotina.

Se atrage de asemenea atentia ca producatorii de tigarete electronice se adreseaza si nefumatorilor, cu „modele si arome” care invita la consum marea parte a populatiei, „inclusiv tinerii, fapt ce implica riscul dependentei de nicotina pe viata”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2