Noii saltimbanci politici din Parlamentul Romaniei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Nu avem clasa politica si nici lideri adevarati. Parlamentul este populat in continuare de personaje fara cultura si educatie civica, iar cei cativa care au decenta necesara unei demnitati publice, sunt imediati asimilati si desfintati de hoarda de politruci cu mandate fara numar. Nu stiu ce ar trebui facut, nu vad nicio rezolvare pe termen scurt, singurele solutii viabile fiind o greva generala civica pana la obtinerea limitarii mandatelor, ori asteptarea pana cand selectia naturala isi va face efectele.

O mare parte a romanilor este dependenta de televizor. Cartile zac in rafturile bibliotecilor si in librarii, numarul celor care cauta informatia scrisa sau adevarata cultura scazand dramatic in fiecare an. Tinerii nu citesc nici macar bibliografia scolara obligatorie, gasind pe internet recenzii sau rezumate ale cartilor. In rest butoneaza disperati pe facebook, what’s up sau twitter, pierzand ore intregi din viata in discutii virtuale banale, de cele mai multe ori vulgare si fara continut.

Generatia post academica asigura grosul internautilor. Ei citesc presa online, comenteaza pe bloguri si pe retelele de socializare, preferand sa-si petreaca timpul liber in puburi si nu la activitati sociale sau culturale. Cei care ar trebui sa devina forta sociala si motorul unei generatii scufundate in mediocritate, prefera implicarea in manifestari de snobism sau activitati trendy.

Daca iarna e cool sa mergi la Poiana Brasov, primavara la Vama Veche, vara la Mamaia si toamna in turul Europei, asta fac pentru ca apoi sa inunde netul cu urmele lor. Ca sunt puternici au dovedit prin iesirile in strada. Acum ar trebui sa militeze pentru transpunerea in actiune a “Motiunii pentru Romania”, o petitie online care daca va genera efecte, ar putea schimba clasa politica romaneasca.

Cat despre majoritatea covarsitoare a populatiei rurale, persoanele varstnice din mediul urban si clasa saraca a Romaniei se poate afirma ca au devenit o imensa masa de manevra si victima a manipulatorilor de presa. Pe un scenariu diversionist, trusturile media aservite oligarhiei economico-financiare si politicienilor, le desfiinteaza personalitatea si capacitate de a gandi rational. Romania este divizata si vulnerabila datorita lipsei de reglementari si haosului din mass-media.

Mai mult ca niciodata in ultimii ani, televiziunile nationale de stiri si-au inchiriat obiectivitatea grupurilor de interese, pseudo vedetele si deontologii mercenari prostituandu-se in functie de dimensiunea sumei din plicurile murdare. Se folosesc fel de fel de tertipuri financiare, se plateste cash cu bani evazionati, spalati de mirosul de contrabanda sau coruptie, reintrodusi in circuitul comercial de tonomatele vocale, trepadusi de presa cu venituri de mii de euro lunar.

In zeci de mii de familii, tinerii nu mai vorbesc cu parintii, iar sotii se cearta intre ei pentru ce face sau spune Dragnea, Iohannis sau Nicusor Dan, linistea si armonia fiind compromise de psihoza indusa de falsii formatori de opinie. Ma cuprinde o stare de insecuritate sociala, pe care am trait-o doar imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, in timpul mineriadelor si a maidanului din Piata Universitatii.

Aceasta stare de fapt trebuie sa inceteze acum! Leul se prabuseste, investitorii straini isi fac bagajele, altii se intorc la frontiere sau se duc in Bulgaria, in timp ce in Parlament continua circul desuet si de prost gust. Ce altceva poti simti decat sila cand vezi mizeria morala din forul legislativ? Un Basescu intrat la apa, cu pantalonii prea lungi si corpul aplecat periculos spre tribord, se implica ieri intr-un schimb de replici belicos cu senatorul playboy, intr-o maniera specifica unei carciumi mizerabile din Ferentari, hahaind si behaind spiritual ca doi berbeci castrati si loviti de streche.

Cui folosesc asemenea scene de joasa calitate si indecenta comportamentala? Cum sa aiba romanii incredere in parlamentari, personaje al caror unic scop este sa dovedeasca… care o are mai mare? Cum isi permit alesii puterii sa iasa din sala in timp ce vorbeste presedintele tarii, indiferent cine este acesta sau cat de penibil vorbeste? Nu era mai productiv sa asiste in tacere si apoi sa aplaude politicos de complezenta, un discurs cu nuante bascalioase, prea multe intrebari retorice si cateva glume rasuflate?

Iar o iau pe aratura distinsii reprezentanti ai natiei, cei care in campanie ne cerseau umili votul, tarandu-se pe coate si genunchi prin noroaiele satelor? Nu le este rusine sa apara sambata in circumscriptii, ca sa-si plimbe cu fala si nonsalanta obezitatea si mediocritatea? Ce spectacol penibil si jenant, intr-o tara in care Patriarhul vorbeste de lupta impotriva coruptiei, la ora cand un membru al Sinodului, cu rang de arhiepiscop, aparea in fata judecatorilor pentru luare de mita si furt din banii publici.

Nu mai putem astepta patru ani ca sa alegem din nou… pe cei mai buni dintre cei rai. Ori ducem lupta societatii civile pana la capat, ori tacem si ne asumam soarta! Eu am semnat petitia, tu ai curaj sa o citesti si sa o semnezi? Dar nu cu semnatura ascunsa, ci pe fata, ca un cetatean implicat si responsabil. Gandindu-ma la circul zilnic din spatiul public si la mizeria din mass-media, imi aduc aminte de spusele lui William Thackeray, care spunea: „Ah! Desertaciune a desertaciunilor! Cine oare este fericit in aceasta lume? Cine isi indeplineste dorintele sau este satisfacut de reusita sa?“

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. dan

    Eu cred ca Piata Victoriei (generic vorbind, fara a exclude orasele tarii in care au fost manifestatii similare) devine un filtru al calitatii.
    Devine o noua Piata a Universitatii, unde s-a definit km zero al democratiei. Noua generatie de protestatari este inteligenta si nu poate fi controlata ideologic. PSD (conducatorii, nu oamenii simpli) nu a inteles ca mijloacele de comunicare nu pot fi controlate si ca urmare se creaza un nivel de constientizare a realitatii care nu poate fi mascat in pungi de plasic cu sosoni , ulei, zahar. Noul nivel al comunicarii face ca daca doi oameni care nu se cunosc si se intilnesc prin retea, sa se poata privi in ochi si sa spuna „te cunoc de cind lumea”. Politicienii trebuie sa fie foarte atenti la acest lucru, deoarece pozitia lor in societate este temporara, in timp ce „inteligenta artificiala a societatii, bazata pe comunicare” este tot mai puternica.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2