Norvegia ia in calcul posibilitatea inchiderii frontierei cu Rusia

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

stop-traficGuvernul Norvegiei nu exclude posibilitatea ca singurul punct de trecere de la frontiera pe uscat dintre Norvegia si Federatia Rusa sa fie inchis temporar, in conditiile in care tot mai multi refugiati din tari ale Orientului Mijlociu ajung pe teritoriul norvegian dinspre Rusia, a declarat ministrul justitiei si securitatii publice al Norvegiei, Anders Anundsen, intr-un interviu acordat publicatiei Aftenposten, citat de agentia de presa TASS, transmite Agerpres.

“Continuam sa evaluam toate posibilitatile”, a declarat Anundsen, intrebat de jurnalistul de la Aftenposten daca guvernul norvegian considera necesara inchiderea temporara a acestui punct de frontiera.

“La ora actuala, sustinem politica dialogului cu autoritatile ruse, insa deocamdata nu am obtinut niciun rezultat”, a mai spus el.

In acelasi timp, premierul norvegian Erna Solberg a declarat pentru acelasi cotidian ca “atat pentru Norvegia, cat si pentru Rusia este important ca frontiera sa ramana deschisa”.

“La ora actuala, urmam niste reguli diplomatice stricte, pentru a asigura previzibilitatea situatiei in zonele frontaliere”, a subliniat Solberg.

Mai mult de 3.000 de solicitanti de azil au ajuns in acest an in Norvegia dinspre Federatia Rusa, pe la punctul de trecere a frontierei de la Storskog, iar 90% dintre acestia au trecut granita in ultimele doua luni. Initial, majoritatea erau cetateni sirieni, insa acum peste jumatate dintre ei sunt afgani.

Potrivit statisticilor elaborate de autoritatile norvegiene pentru imigratie, asa-zisul “traseu arctic” spre Europa, prin Murmansk si Nikel, este utilizat de cetateni din peste 30 de tari.

Aceasta situatie starneste o profunda ingrijorare in Norvegia. Problema a fost abordata de catre seful diplomatiei norvegiene Borge Brende, in timpul unei intrevederi cu omologul rus Serghei Lavrov, care a avut loc la mijlocul lui octombrie in orasul finlandez Oulu.

Intre timp, in mass-media norvegiene apar tot mai multe articole conform carora partea rusa ar putea fi interesata in agravarea crizei refugiatilor, indreptand in mod intentionat afluxurile de migranti spre frontiera Norvegiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *