Nou record de caldura inregistrat in 2016 pe Terra, pentru al treilea an consecutiv

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Anul 2016 a fost cel mai cald de la inceputul inregistrarilor de date privind temperaturile in 1880, fiind cel de al treilea record anual consecutiv de caldura, a anuntat miercuri Agentia americana pentru oceane si atmosfera (NOAA), relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Cu o crestere record a mercurului din termometre in fiecare dintre lunile din ianuarie si pana in august, temperatura de la suprafata uscatului si a oceanelor a fost cu 0,94 grade Celsius superioara mediei secolului al XX-lea (care a fost de 13,9 °C), depasind precedentul record din 2015, cand temperatura a fost superioara cu 0,04 °C celei din secolul trecut, a precizat NOOA.

Septembrie 2016 a marcat sfarsitul recordurilor lunare consecutive de caldura inregistrate timp de 16 luni, fapt care a fost provocat partial de repetarea curentului ecuatorial cald din Pacific, El Nino. Acesta a inceput sa se disipeze incepand din primavara.
Intr-o analiza separata a datelor privind temperaturile mondiale, NASA a determinat si ea ca 2016 a fost anul cel mai cald de pe glob in 136 de ani.

De la inceputul secolului al XXI-lea, planeta a inregistrat cinci ani record de caldura, in 2005, 2010, 2014, 2015 si 2016.

„Chiar daca nu tinem cont de incalzirea provocata de influenta El Nino, 2016 ramane anul cel mai cald din istoria moderna”, a declarat profesorul Piers Forster, director al Centrului international Priestley pentru climat din cadrul universitatii din Leeds, Marea Britanie.

Potrivit acestuia, „2017 va fi probabil mai putin cald, dar ma astept la noi recorduri de temperatura pe planeta in urmatorii cativa ani”.

In luna decembrie 2016, temperatura la suprafata uscatului si a oceanelor s-a situat cu 0,79 °C peste media din secolul al XX-lea. Luna trecuta a fost astfel cea de a treia luna de decembrie cea mai calda din anale dupa 2014 si 2015.

Pentru intregul an 2016 temperatura la suprafata uscatului a fost cu 1,43 °C superioara mediei din secolul al XX-lea, fiind cea mai ridicata din 1880 si depasind precedentul record din 2015, de 0,10 °C, a precizat NOOA.

Mercurul din termometre a atins niveluri fara precedent in estul Rusiei, in extremitatea vestica a Canadei, o parte din estul Statelor Unite, majoritatea Americii centrale, nordul Americii de Sud, precum si in Africa de vest, parti din Asia de sud si regiuni din Australia, in special de-a lungul coastei nordice si estice. Statul american Alaska, de exemplu, a inregistrat in 2016 cea mare temperatura medie din 1925, cand a inceput centralizarea datelor legate de temperaturi.

Temperatura de la suprafata oceanelor s-a situat in 2016 cu 0,75 °C peste media secolului al XX-lea, fiind cea mai ridicata din perioada 1880-2016. Aceasta nu a depasit totusi precedentul record stabilit in 2015 decat cu 0,01 °C.

Temperaturile marilor si oceanelor au fost ridicate in special in 2016 in nordul Pacificului in apropiere de Alaska, in Marea Bering, in parti din regiunea central-vestica a Atlanticului si estul Oceanului Indian.

Recorduri de frig au fost inregistrate in apele situate la est de Stramtoarea Drake, in apropiere de Peninsula Antarctica, unde temperaturile sunt mult mai scazute decat media de la sfarsitul anului 2013.

Topirea banchizei arctice a continuat in 2016: suprafata medie a ghetarilor care plutesc pe ocean a fost de circa 10,1 milioane de kilometri patrati, cea mai mica suprafata masurata de la inceputul monitorizarii prin satelit in 1979, potrivit Centrului national al zapezii si ghetii din SUA.

Arctica a avut in 2016 cele mai calde 12 luni de la inceputul centralizarii datelor privind temperaturile in aceasta regiune in 1900, ceea ce a dus nu numai la o topire fara precedent a banchizei dar si la formarea cu intarziere a ghetii in toamna anului trecut.

In Antarctica, suprafata medie anuala a gheturilor de pe ocean a fost a doua cea mai mica din anale, cu 11,1 milioane kmp, reducandu-se la niveluri fara precedent in noiembrie si decembrie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2